Dvacátý ročník Designbloku láká na účast zahraničních umělců. Hlavní hvězdou bude Jaime Hayon

Dvacátý ročník Designbloku láká na účast zahraničních umělců. Hlavní hvězdou bude Jaime Hayon 

Pražský festival designu a módy se již nezadržitelně blíží. Ve dnech 25. - 29. října nabídne instalace téměř 350 designérů a přivítá i celou řadu zahraničních hostů v čele s Jaimem Hayonem.

Jaime Hayon patří ke světové špičce současného designu. Speciálně pro 20. ročník Designbloku připravil instalaci Cosmocake, která zachycuje jeho zásadní práce za celou kariéru. K vidění bude v Colloredo-Mansfeldském paláci v rámci výstavy Manifest. „Design pro mě znamená přinášení kvality a vážné legrace do každého z mých návrhů. Co tím myslím? Není to humor pro humor. Jen chci vnést do života lidí, kteří užívají mnou navržené předměty, potěšení”, říká Hayon.  

Jaime Hayon. Reaction Poetique. Foto: archiv Designbloku

V Colloredo-Mansfeldském paláci najdete i práce hvězdy holandského designu, Ineke Hans, která čerpá inspiraci v lidových tradicích či francouzské designérky Marléne Huissoud, jež se ve své tvorbě inspiruje procesy a životními cykly hmyzu. Letos přiveze svou kolekci hliněných objektů. Chybět nebude ani španělský designér Jorge Penadés, který v minulosti vyhrál soutěž Designblok Diploma Selection.

Art House zóna, umístěná v Lapidáriu Národního muzea, pokračuje ve zkoumání aktuálních možností současného designu ve smyslu umělecké formy a jejich prolínání se současnou uměleckou scénou. Svoji tvorbu zde představí například nastupující hvězdy mezinárodní scény Matteo Cibic, Marcin Rusak nebo Philippe Cramer. Do Prahy zavítá rakouské studio chmara.rosinke, chybět nebude ani projekt nového konceptu stolování Anny Bera, textilní obraz Anety Dvořákové nebo opulentní sklářská pocta cyklistice od GlassBrothers.

Jorge Penadés. Foto: archiv Designbloku

V prostoru Lapidária návštěvníci najdou také projekty stálic českého designu jako je Jiří Pelcl, Liběna Rochová, Rony Plesl nebo Jiří Šuhájek. „Letošní účast zahraničních špičkových designérů je mimořádně silná. Díky podpoře partnerů tak dvacátý ročník můžeme oslavit tím, co je pro nás nejdůležitější. Totiž uvádění českého designu do mezinárodního kontextu. Určitě největšími hvězdami budou Jaime Hayon, Ineke Hans nebo Jacopo Foggini. Sledujeme však i nastupující generaci a máme radost, že z vítězů soutěže Diploma Selection se stávají uznávaní tvůrci na mezinárodní scéně“, vysvětluje Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

Nedílnou součástí Designbloku je rovněž mezinárodní soutěž Designblok Diploma Selection, která představuje výběr nejlepších prací v produktovém a módním designu. Produktovou část soutěže Diploma Selection uvidí návštěvníci v Openstudiu, módní část během přehlídkového bloku na Garden stage v centrální části Průmyslového paláce v Designérii.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jaime Hayon. Reaction Poetique. Foto: archiv DesignblokuJorge Penades. Foto: archiv Designbloku
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!