Na to nejlepší z nového cirkusu lákají na podzim Jatka78. Dorazí soubory z Česka i umělci ze zahraničí

Na to nejlepší z nového cirkusu lákají na podzim Jatka78. Dorazí soubory z Česka i umělci ze zahraničí 

Domovní scéna souboru Cirk La Putyka připravila pro své návštěvníky skutečně bohatý podzim. Do prostoru Jatek78 se totiž sjedou nejen čeští zástupci nového cirkusu, ale také akrobaté z Berlína a dalších koutů Evropy.

Z Německa totiž dorazí do české metropole soubor Analog se svou show Finale, jedinečnou podívanou inspirovanou undergroundovou hudební scénou, odvážnými filmovými kousky a cirkusovými triky. Ta návštěvníkům Jatek78 v termínu od 6. do 10. listopadu nabídne kombinaci nového cirkusu, kabaretu a skvostné hudby, a to v doprovodu dynamického bubeníka Lukase Thieleckeho a sametového hlasu zpěvačky Eny Wild.

Domovský soubor Cirk La Putyka si na podzim pro návštěvníky připravil nové představení, které se zaměřuje na poruchu pozornosti s hyperaktivitou ADHD. Inscenace režiséra Rostislava Nováka ml. v sobě pojí umění osmi výjimečných novocirkusových umělců z Finska, Venezuely, Kanady, Španělska, Belgie, Nizozemska a Francie. Jatka78 uvedou ADHD v termínech od 21. října do 1. listopadu.

 „Sám jsem byl jako dítě diagnostikován ADHD a jeden z mých synů je ADHD také,“ vysvětlil Novák, „když ho vidím, jak hledá své sny. Jak jeho tělo a hlava někdy reagují samy od sebe a on to nedokáže ovládat nebo pochopit. Řekl jsem si, že pro něj udělám projekt. Chci, aby pochopil, že ADHD není onemocnění, jak mnozí tvrdí, ale přednost. Nová kvalita života.“

Existuje určitá pravděpodobnost, že se během představení nestane žádná chyba. A právě na to se zaměřuje nové představení režiséra Víta Nezvala, které sdružuje akrobaty z různých částí Evropy – mimo jiné Stephanii N´Duhirahe ze Švýcarska či mladého francouzského performerka Florenta Golfiera. Hra na pomezí nového cirkusu a pohybového divadla zavítá do Jatek 12. a 14. října.

„Chybování a omyly vnímám jako základní aspekt lidského života, který je navíc v dnešní napjaté a zrychlené době velmi aktuální,“ popisuje inscenaci Chyba Nezval, „jsme neustále konfrontováni s návody, jak se chyb a omylů vyvarovat, ale přesto jich děláme pořád stejně. Proto nás už od začátku zkoušení zajímalo, co všechno vlastně může divák během představení vyhodnotit jako chybné.“

A po Chybě nastane Kolaps? „Kolaps, součást všech životů, každodenní zkušenost, která ničí, bortí a drtí,“ říkají tvůrci, „bez Kolapsu nelze posouvat své možnosti, nelze jít vpřed, nelze překročit svůj stín. Zajímá nás podstata kolapsu, to, co dělá s jedincem a co naopak s celou společností.“ Kolaps v podání Losers Cirque Company zavítá do české metropole v termínech od 9. října do 12. listopadu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jatka78 nabízí i další akce

Místo konání: Jatka78

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!