Pražský divadelní festival německého jazyka opět láká na to nejlepší z divadelní produkce německy mluvících zemí

Pražský divadelní festival německého jazyka opět láká na to nejlepší z divadelní produkce německy mluvících zemí  

Prestižní přehlídka nejvýraznějších divadelních produkcí z celé německy mluvící oblasti. To je Pražský divadelní festival německého jazyka, který se letos uskuteční v české metropoli již po třiadvacáté, a to v termínu od 18. listopadu do 1. prosince.

Pražský divadelní festival německého jazyka doveze do České republiky hned osm inscenací z Německa, Rakouska, Švýcarska a Lucemburska. Každá bude tlumočená do češtiny, tudíž se nemusí návštěvy obávat ani ti, kteří se s němčinou příliš nekamarádí. A na co se tedy mohou návštěvníci letos těšit?

Festival odstartuje v neděli 18. listopadu v Divadle na Vinohradech inscenace Desatero přikázání (Die Zehn Gebote) v podání vídeňského Volkstheateru. Příběh splétá dohromady deset poutavých příběhů v jeden o hledání opory a orientace v dnešním světě. Do multifunkčního sálu DOX+ dorazí dílo Antú Romero Nuneze Odysea. Bloudění dle Homéra (Die Odyssee. Eine Irrfahrt nach Homer) od Thalia Theateru v Hamburku. „Nunes tu vypráví o Odysseových synech Telemachovi a Telegonovi – jak se spolu jako mladí muži seznámí a společně se pak vžívají do krkolomných příběhů svého otce,“ popisují organizátoři.

Svou hru představí na festivalu také známý švýcarský filmař a režisér Milo Rau. Gentské divadlo Campo doveze do Prahy inscenaci Five Easy Pieces. „Je možné převést na jeviště život vraha dětí Marca Dutrouxe s dětmi? Ve hře odvíjí Milo Rau vedle životopisu smutně proslaveného zločince Dutrouxe stručné dějiny Belgie,“ přibližují organizátoři, „tato inscenace je vzácným případem divadelního večera, který přiměřeným způsobem působí bolest a přitom vede k něčemu, čemu se dříve říkalo katarze – zpracování zármutku.“

Festivalový víkend bude na Nové scéně patřit hře Nekonečný žert (Unendlicher Spass) v produkci a režii Thorstena Lensinga. Z Lucemburska dojede představení Blackout, v němž si tvůrci vědomě pohrávají s typickými motivy a výstavbou napětí hororového žánru. Na závěr nabídne festival hned dvě uvedení inscenace Richard III. od režiséra Thomase Ostermeiera z berlínské Schaubühne.

 V programu festivalu nebude chybět ani český divadelní příspěvek, kterým se stane Mýcení Divadla Na zábradlí. To bude uvedeno v pondělí 26. listopadu s německými titulky. „Tuto inscenaci zvolila porota složená z redaktorů Divadelních novin jako letošního laureáta Ceny Josefa Balvína o nejlepší českou inscenaci německojazyčného textu v uplynulé divadelní sezóně,“ vysvětlují organizátoři důvod zařazení této hry, „malý pokojíček napěchovaný obrazy a hosty se stává dusivě sevřeným dějištěm umělecké večeře, s jejímž začátkem se stále čeká na herce Národního divadla.“

Návštěvníci festivalu se mohou těšit také na bohatý doprovodný program. Vstupenky na jednotlivá představení jdou do prodeje 1. listopadu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!