Festival ilustrace LUSTR 2018 zahájen. Zve na souhrnnou výstavu českých i zahraničních ilustrátorů i speciální workshopy

Festival ilustrace LUSTR 2018 zahájen. Zve na souhrnnou výstavu českých i zahraničních ilustrátorů i speciální workshopy 

Největší přehlídka současné autorské ilustrace a zároveň největší setkání ilustrátorů u nás, Festival LUSTR 2018 přivítal v areálu Kampusu Hybernská první návštěvníky. Od 4. října láká na výstavu více jak čtyřiceti českých a slovenských ilustrátorů a sekce zahraničních hostů. Potrvá do středy 10. října.

Pátý ročník festivalu ilustrace LUSTR 2018 během týdne prostřednictvím výstavy, přednášek či workshopů představí to nejlepší ze současné české, slovenské i vzdálenější ilustrátorské scény. Součástí programu jsou také koncerty či projekce. Akci završí divácká soutěž o nejoblíbenějšího ilustrátora.

Návštěvníci se mohou těšit například na izraelského ilustrátora, mistra GIFu a obsesivního kreslíře Ori Toora či španělského umělce, jehož optimistické kresby plné života a barev vlívají radost do žil nadoraz. Miguel Ángel Camprubí López je autorem veselých samolepek dostupných na Messengeru, stojí také za projektem se sanfranciskými dětmi, které pod jeho vedením kreslily své představy o budoucnosti. Polská ilustrátorka a pedagožka typografie Patrycja Podkościelny vás rozpustí v sépiových valérech šedých, modrých a nachových barev, která svou tvorbou dokáže vyjádřit nelehká témata, ze kterých pěkně mrazí.

Ilustrační snímek. Foto archiv festivalu

Beatriz Ramos s Judy Mam z New Yorku představí projekt DADA.nyc. Jedná se o decentralizovanou online galerii, která využívá technologii „blockchain“, což znamená, že dílo můžete zakoupit pomocí kryptoměny. Díla nemusíte jen nakupovat a prodávat, přímo na stránkách galerie můžete rovnou tvořit. Svým obrázkem odpovídáte na dílo jiného autora z jakékoli země světa. Dalo by se říci, že ilustrátoři používají místo klasické slovesné konverzace obrazy a tyto dialogy opravdu stojí za to.

Přítomní ilustrátoři se podělí o své znalosti na přednáškách a limitovaných ‚masterclasses‘, ale také předvedou svou tvorbu klasickou výstavou. Nenechte si ujít možnost pobavit se s nimi osobně. Součástí každého ročníku festivalu je řada workshopů pod vedením těch nejzkušenějších z oboru. Letos se můžete naučit, jak dojít od skici k výslednému digitálnímu obrazu či jak vznikají ilustrace do novin či časopisů. Nebudou chybět ani workshopy animace pro začátečníky i pokročilé.

Ilustrační snímek. Foto archiv festivalu

Marek Kulkovský z Etnetera group poví něco o VR pro ilustrátory. Michal Ivan, concept artist studia Sixmorevodka (DE), povypráví o tom, jak se navrhují charaktery postav nejen pro počítačové hry. A co to vlastně Character design je. Vladimír Strejček, zakladatel studia Drawetc, odtajní svůj osobní pohled na to, jaké vlastnosti, dovednosti a zkušenosti by měli profesionální ilustrátoři mít. 

Pátý ročník přináší i jednu novinku, a to tematické zaměření výstavního konceptu, kterým se stalo Město, jeho hrdinové a umělá inteligence. Tvůrcem vizuálu je ilustrátor Michal Bačák, který jako ústřední bod kresby zvolil městskou zeď. Je symbolem bezejmenné zídky, jejíž otvorem vstupujeme do světa na druhé straně. „Ilustrátoři jsou většinou nenápadní obyvatelé města. Když ale projdou zdí, symbolickou hranicí do své mysli, stávají se moderátory fantastického světa, jeho příběhů a tím i jeho hrdiny,“ uvedl.

Festival ilustrace LUSTR 2018 probíhá od 4. do 10. října v prostorách Hybernské 4. Hlavní výstava představující přes 40 českých i zahraničních ilustrátorů je otevřena od 5. října až do konce festivalu, a to denně od 9 do 21 hodin. Za vstupenku v předprodeji zaplatíte 200 Kč, za zvýhodněné vstupné pro děti do 15 let a seniory pak 100 Kč. Vstupenky budou k dispozici na místě za 220 či 120 Kč. Vstupné platí po celou dobu festivalu na výstavu a přednášky, workshopy jsou zpoplatněny zvlášť. 

Foto archiv festivalu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Kampus Hybernská nabízí i další akce

Místo konání: Kampus Hybernská

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!