Páté mistrovství ČR v Duo slamu už po druhé ovládla dvojice Dr. Filipitch a Tukan

Páté mistrovství ČR v Duo slamu už po druhé ovládla dvojice Dr. Filipitch a Tukan 

Mistrovství ČR ve slam poetry v deblech se v Olomouci konalo již po páté. Celkem 9 přihlášených dvojic, které přednášely pro zaplněný Jazz Tibet Club, muselo zároveň dodržet časový limit šesti minut. Mezi performery nechyběla známá jména české slamové scény jako Lef L'Leviatan s Anatolem Svahilcem či Jiří Juráň a Pan Fenek. Vítěznou dvojicí se již po druhé v řadě stali Dr. Filipitch s Tukanem. Celým večerem provedl Bob Hýsek.

První kolo vyhráli Lef a Anatol, jako jediní dostali od publika full house

Pátý ročník mistrovství ve slam poetry dvojic otevřeli Daniel Kunz a Saša Dvořák improvizací. Duo, které se do soutěže přihlásilo jako poslední, si za téma matek samoživitelek odneslo z prvního kola velmi pěkné body. Dvojku si vylosoval Martin Switcher, co podle Boba Hýska „trhá dívkám plyšové medvídky“ a Vykejmi z břeclavské slamové školy. Switcher doplňoval pevný čtený text o dětství svou improvizací.

Třetí místo si vylosoval Jiří Juráň s Panem Fenkem, kteří přednesli naučenou variaci na čísla, od nuly až k nekonečnu a zase zpátky. Vtipný text sice rozesmál publikum, avšak dvojice přetáhla časový limit téměř o minutu, a to ji stálo cenné body. Mezi méně známé dvojice patřily výplody pražského Cross slamu Tom Pucholt a Empathic, kteří volně navázali na předchozí dvojici slamem s čísly, který se však obratem stal něčím úplně jiným – dostali celý Jazz Tibet do biblického příběhu o stvoření Adama a Evy.

„Jednou jsi dole, jednou ještě níž,“ druhou polovinu prvního kola uvedl text Caledona a Luky Leonardiho se vztahovým námětem. Šestka patřila sehrané dvojici Dr. Filipitche a Tukana, kteří obhajovali titul z loňského roku. V prvním kole vzali Jazz Tibet zpátky do času letních festivalů, avšak ne jako návštěvníky, ale mezi brigádníky.

Sedmičku si vylosovalo duo z olomoucké slamové školy, a to Medard Capek a Pítr Murin, které si Bob na pódium nejprve zavolal už jako čtvrté. „Čekám na zelenou jak na semafor,“ vzali společně diváky do baru. Text, který byl překvapivě i plný poetických obratů ale diváci hodnotili velmi rozpolceně, jako jediní získali za jeden text trojku i desítku, tedy plný počet bodů.

„A všichni vypadněte ven, protože není nic horšího než slam!“ slamoval Lef a Anatol jej komentoval

Předposlední vystupující dvojicí v prvním kole byl Lef L’leviatan s notoricky známým Anatolem Svahilcem, kteří si připravili slam jako sportovní disciplínu. „Tady bychom si to mohli zastavit,“ komentoval Anatol tišším hlasem, stejně jako sportovní moderátoři výstup svého parťáka. V prvním kole si za tento text vysloužili jako jediní full house, tedy osm desítek. První kolo uzavřel Honza Dibitanzl se svou partnerkou Adeladlou. Se svou zvučnou improvizací na slovo „paraple“, které si vyprosili z publika, dokonale doplnili výstupy ostatních.

„Myslel jsem si, že kvalita bude letos trochu horší, protože tu chybí spoustu hvězd, třeba Jan Jílek nebo Bohdan Bláhovec. Ale na druhou stranu jsou tu lidé, kteří se slamem začínali zhruba před rokem, defacto amatéři, třeba Vykejmi, Switcher, Pucholt, Luka Leonardi nebo Empathic. Očekávání byla nízká, ale o to větší šok se koná, protože borci vymýšlejí nové strategie a je to letos humornější, než to bývalo,“ okomentoval o přestávce letošní mistrovství v deblech moderátor Bob Hýsek.

Druhé kolo při klasické změně pořadí začal Dibi a Adeladla. Tentokrát se Dibi proměnil v mozek, Adla v srdce a diváci mezi nimi mohli libovolně přepínat. Lef s Anatolem obměnili jeden z Anatolových starších textů o jízdě vlakem Svornost, ale bohužel se stali druhým párem večera, který si za dokonalé vystoupení vysloužili zároveň desítku i čtverku. Medard při úvodu druhého textu přiznal, že neměl okno, ale přímo výlohu, a tak společně s Pítrem svůj druhý text o sporu kvůli přítelkyni přečetli.

„Vyrostl jsem ve městě, kde lidi řeší problémy pivem a alternativa je sprostý slovo,“ druhý slam Dr. Filipitche a Tukana odkazoval k městu, odkud oba pocházejí

Velké emoce ovšem vzbudil druhý soutěžní text Dr. Filipitche s Tukanem, ve kterém přenesli celý Jazz Tibet na západ republiky, do Sokolova. Za text plný hořkosti z pohraničí si vysloužili samé desítky s devítkou navrch. Caledon s Lukou zabrousili do sociálních témat, přes imigranty až po problematiku adopce homosexuálními páry. Velmi překvapila dvojice Empathic a Tom Pucholt, kteří ve druhém kole vtipnou formou nastínili klady a zápory vztahu.

Jiří Juráň s Panem Fenkem už při nástupu na podium avizovali, že text, který se chystají říct, je ještě delší než ten z prvního kola. Vžili se do role sportovních moderátorů a zároveň a svými napodobeninami známých sportovců pravidelně rozpoutávali smích v celém Jazz Tibetu. Při druhém výstupu Switchera a Vykejmi už vsadili na slova od diváků. Zatímco Switcher varioval slova od diváků, Vykejmi se posadila vedle něj a občas mu do jeho improvizace skočila. „Žádné texty jsme neměli, všechno bylo dílo okamžiku, i když se Vykejmi dílu okamžiku brání. Jsem hodně spokojený,“ uvedl k výstupu Martin Switcher.

Soutěžní večer uzavřela dvojice z olomoucké improvizační skupiny O.LI.VY Daniel Kunz se Sašou Dvořákem netradičně. Svou improvizaci začali již při příchodu přes publikum a za celé vystoupení se skoro nedostali k mikrofonu, a za svůj výstup ze světa snů si od publika vysloužili full house.

Vítězství obhájilo duo Dr. Filipitch a Tukan

Divácká porota rozhodla. Na třetím místě skončil Anatol Svahilec a Lef L’Leviatan celkem se 149 body, pouze o bod víc získal Daniel Kunz se Sašou Dvořákem a prvenství obhájil Dr. Filipitch s Tukanem, kteří ztratili z plného počtu pouze šest bodů. „Nečekali jsme to, ačkoliv si myslíme, že ty letošní texty jsou lepší než ty loňské. A máme fakt radost,“ uvedl k vítězství Dr. Filipitch. „Atmosféru večera jsme nebyli schopní registrovat, protože jsme si s Tukanem připravili texty založené na skutečných událostech, které pro nás byly hodně osobní. A já jsem se do nich tak ponořil, že jsem vůbec nevnímal, co se děje kolem,“ dodal.

Rekordmany v opačném směru se stal Jiří Juráň s Panem Fenkem, kteří kvůli dlouhým textům ztratili neuvěřitelných 126 bodů.

 

Fotografie: Ludmila Sližová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Jazz Tibet Club

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!