5 tipů na oddechové i napínavé podzimní čtení

5 tipů na oddechové i napínavé podzimní čtení 

Dny se krátí, noci prodlužují, počasí je stále chladnější a zasmušilejší a ve vzduchu je už pomalu cítit příchod zimy. V takovém období je nejlepší dát si horký nápoj, zalézt si pod peřinu a zapomenout na okolní svět při čtení dobré knížky. Ano, je to hrozné klišé, ale na druhou stranu dost příjemné! Na trhu se teď objevuje spousta zajímavých novinek. My jsme pro vás vybrali pár žhavých kandidátů pro dlouhé podzimní i zimní večery.

Veselí - Radka Třeštíková

Radka Třeštíková patří bezpochyby mezi jednu z nejvýraznějších českých spisovatelek. Někdo její styl miluje, jiný nesnáší. Na trh právě přichází její nová kniha Veselí z nakladatelství Motto, která nadchne už jen svým barevným obalem. Dosavadní hodnocení čtenářů jsou rozporuplná, jako u většiny knih Radky Třeštíkové, ale na jednom se shodují – u tohoto románu z prostředí Veselí nad Moravou, rodiště autorky, se zasmějete a odpočinete si od každodenních povinností. Takže ideální pro zlepšení nálady v pochmurném počasí.

Neobvyklý typ (něco málo povídek) - Tom Hanks

Na trhu už se objevilo nespočet povedených i méně povedených knih holywoodských herců, že bychom to na prstech jedné ruky jen těžko spočítali. Své štěstí na poli knižních bestsellerů zkouší i Tom Hanks. Titul Neobvyklý typ, který u nás vyšel v nakladatelství Domino, je sbírkou sedmnácti povídek, které oplývají různými charakteristikami. Humor střídá melancholie, lehkost se mísí s vážnými tématy. Tom Hanks nás v každém příběhu přenese do jiného příběhu, do života jiných postav, a zcela nás tím pohltí. Titul spatřil světlo světa teprve nedávno, ale už teď slyšíme jen pozitivní ohlasy.

Tatérka - Alison Belshamová

Zajímavý, čtivý příběh, který jen tak neodložíte. Tatérka Marni Mullinsová jednoho dne nalezne zvláštně znetvořenou mrtvolu, a případ je na světě. Nebojte se, není to jen další detektivka. Marni má totiž tajemství. Autorčin spisovatelský um je oceňován nejen v zahraničí, ale za tak krátkou dobu si získala množství fanoušků už i u nás. Můžeme jen doufat, že Tatérka nebyla první a poslední knihou autorky, respektive snad se i další tituly dočkají českého překladu.

Mona Lisa Virus - Tibor Rode

Čerstvá novinka Nakladatelství Omega – Mona Lisa Virus – je třetím románem německého autora s novinářskou a právnickou minulostí i současností, Tibora Roda. Thriller o mezinárodním spiknutí, kdy v jednu chvíli zmizí královny krásy, v Lipsku je odstřelena stará radnice, v Miláně zničena nástěnná malba a do toho se po celé planetě šíří počítačový virus. Na první pohled se může zdát, že kniha je pouze směsicí různých zápletek. Věřte nebo ne, vše bude dávat smysl. Strhující děj, promyšlené postavy, propojení historie, biologie, IT i umění opředený dávkou tajemna.

Trainspotting: Umělec na ostří nože - Irvine Welsh

Irvine Welsh je jeden z nejzásadnějších současných autorů, Nakladatelství Omega právě vydává čtvrtou knihu ze série Trainspotting s názvem Umělec na ostří nože. Když v roce 1993 vyšel původní Trainspotting, způsobil doslova poprask, boom a šílenství. Z autora se stal rázem stal jeden z nejoblíbenějších spisovatelů a z knihy klasika. Tyto dny už jsou dávno pryč, přesto se jeho díla drží na vrchních příčkách žebříčku. Je možné, že mnoho lidí si ji přečte jen z nostalgie. Ačkoliv kniha neoplývá takovými kvalitami jako předešlé tituly, nic to nemění na faktu, že Irvine Welsh umí příběh vyprávět, umí vás navnadit, vtáhnout do děje, umí vás rozesmát, rozplakat i vám nahnat husí kůži.

Která z nich vás zaujala? Četli jste už nějakou z nich? Dejte nám vědět, jak se vám líbila. Budeme se těšit i na případně tipy na další literaturu vhodnou pro podzimní večery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!