Bimba, Heckel, Horníček. Tři slavné plzeňské rodáky připomenou výstavy

Bimba, Heckel, Horníček. Tři slavné plzeňské rodáky připomenou výstavy 

Kreslíř a ilustrátor Bohumil 'Bimba' Konečný, fotograf Vilém Heckel a herec, spisovatel, režisér a výtvarník Miroslav Horníček. Tyto tři muže spojuje místo a rok narození – Plzeň, 1918. Trojici slavných osobností přiblíží stejný počet výstav v jejich rodném městě.

Jako první se uskuteční výstava zaměřená na tvorbu plzeňského fotografa Viléma Heckela, která bude v Západočeském muzeu k vidění od 4. října do 27. ledna příštího roku. Zájemci spatří více než sto snímků, z nichž některé budou vystaveny vůbec poprvé. Autor jimi přiblížil vzdálené vrcholy a zapomenuté kouty světa širokému publiku. Kromě záznamů vysokohorských expedic a reportážních snímků se věnoval i reklamní či průmyslové fotografii. Fotograf tragicky zahynul v roce 1970 při výstupu na Huascarán, nejvyšší horu Peru.

Foto © Vilém Heckel

Sté výročí narození Miroslava Horníčka připomene výstava v mázhausu radnice na plzeňském náměstí Republiky, potrvá od 2. do 23. listopadu. Provede životem a tvorbou tohoto všestranného umělce. V témže měsíci slavného Plzeňana uctí i zdejší Divadlo J. K. Tyla, které po něm v den jeho narozenin – 10. listopadu – slavnostně pojmenuje foyer Malé scény Nového divadla a odhalí jeho bustu. Ve Velkém divadle se pak odehraje vzpomínkový Galavečer v režii Antonína Procházky.

Plzeňský rodák Miroslav Horníček by letos oslavil 100. narozeniny. Foto archiv DJKT

Poslední výstava věnovaná Bohumilu Konečnému, známému pod přezdívkou Bimba, bude otevřena od 6. prosince do 20. ledna 2019 v plzeňské Galerii Jiřího Trnky. Podrobně seznámí s díly i životním osudem neprávem opomíjeného výtvarníka, který proslul ilustracemi ke knihám Jaroslava Foglara i kresbami pin-upek. Jeho slibnou kariéru poznamenala aféra s komiksovou hrdinkou Amazonou – Octobrianou.

Poprvé jsou součástí výstavy originály z knižních výborů Otakara Batličky z konce 60. let a také z Mladého hlasatele a foglarovek, které byly řadu let nepřístupné v zapečetěném bytě Jaroslava Foglara,“ uvedl kurátor výstavy Jan Hosnedl. Bimbovu tvorbu si aktuálně můžete prohlédnout v pražské Ville Pellé.

Foto archiv bimba.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!