Designblok oslaví dvacetiny. Nabídne mimořádný maraton módních přehlídek

Designblok oslaví dvacetiny. Nabídne mimořádný maraton módních přehlídek  

Instalace 343 designérů, přednášky, diskuze, divadlo i třídenní maraton módních přehlídek – to vše čeká návštěvníky dvacátého ročníku přehlídky Designblok, který se ponese v duchu Oslavy. Otevřena bude od 25. do 29. října tradičně na holešovickém Výstavišti v Praze, ale také v Colloredo-Mansfeldském paláci.

Letošní novinkou je rozšíření akce do Colloredo-Mansfeldského paláce, který naplní výstava Manifest. „Výstava chce ukázat rozdílné přístupy k designu. 14 českých a zahraničních tvůrců jsme vybrali podle jejich způsobu přemýšlení a chápání designu. Zároveň jsou to designéři, které přehlídka významným způsobem ovlivnila, nebo naopak oni ovlivnili ji. Výjimkou je potom Jamie Hayon, který bude na Designbloku vystavovat poprvé,“ uvedl kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Model letadla prezentovaný na festivalu. Foto archiv Designblok

Superstudio bude prezentovat novinky 80 tuzemských i zahraničních firem. Velký důraz letos v rámci jubilea klade především na české značky. Nábytek, svítidla, interiérové doplňky, ale i nový model letadla nebo speciální mobilní dům na kolech budou k vidění v pravém křídle Průmyslového paláce.

Openstudio bude patřit 148 designérům, studiím, školám a módním návrhářům, od kterých si návštěvníci budou moci jednotlivé kolekce na místě rovnou nakoupit. V levém křídle se rovněž představí výběr nejlepších evropských diplomových prací Diploma Selecion a platforma Reflex Stage nabídne každý den doprovodný program diskuzí a přednášek.

Nikola Čermáková – Akce –> Reakce. Foto archiv Designblok

Uměleckému designu bude věnován prostor Lapidária Národního Muzea, kde bude umístěn Art House. Tématem této části je letos Pocta kráse. Designér a umělec Philippe Cramer v ní uvede svítidla Randogne, Jiří Pelcl představí speciální instalaci Home, Sweet Home, Liběna Rochová zase vystaví výtvarné objekty DOTEKY. Celkem bude v Lapidáriu umístěno 20 uměleckých instalací českých designérů i zahraničních hostů.

Mimořádně se letos festival soustředí i na módní přehlídky, na kterých se představí zvučná česká jména. Nebude chybět Liběna Rochová, Klára Nademlýnská, Hana Zárubová, Pavel Brejcha, Monika Drápalová, Miro Sabo a řada dalších. Další instalace se otevřou v prostoru Designérie, exteriéru Výstaviště i v zapojených galeriích a pop-up shopech po městě.

Katerina Reich – Kyo Collection. Foto © Eliška Kyselková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!