Nejnovější články » Umění

„Nepotopitelný“ Titanic připluje do Brna. Výstava představí původní exponáty vytažené ze dna oceánu

1.10.2018,

Reálné prostory nejslavnější lodi historie, nalezené předměty i fotokoutek na přídi lodi – to vše čeká návštěvníky výstavy Titanic, která se otevře 30. října na Výstavišti Brno.

Rekonstrukci skutečného Titaniku zažijí návštěvníci od konce října v prostorách Pavilonu C na brněnském výstavišti. Celou výstavu prožijí jako konkrétní cestující díky palubnímu lístku, který dostanou u vstupu. Ve třinácti místnostech si prohlédnou kajuty několika tříd, luxusní kavárnu první třídy i strojovnu s vodotěsnými dveřmi. Expozice zahrnuje i skutečný ledovec, vrak legendárního parníku na dně oceánu nebo VR.

Nejhodnotnějšími exponáty jsou stovky zrestaurovaných originálních předmětů ze dna Atlantiku. „Mezi nimi nechybí osobní předměty cestujících, mimo jiné i hrací karty, oblečení nebo třeba flakony s parfémy, které ještě stále voní. K vidění bude i vybavení kuchyně od hrnců a kávovarů až po luxusní jídelní soupravy nebo části samotné lodi, její strojové a technické vybavení,“ doplnila kurátorka výstavy Květa Havelková.

Foto archiv výstavy

Pro malé návštěvníky bude na výstavě připravena dobrodružná stezka pojmenovaná Cesta za pokladem oceánu, na níž děti čekají hádanky a úkoly a na konci expedice i onen poklad. Fanoušci filmu TitanicKate Winslet a Leonardem DiCapriem se budou moci stejně jako ústřední pár zvěčnit na přídi lodi.

Slavná loď vyplula na svou první a poslední cestu 10. března 1912. Již o pět dní později však kvůli srážce s ledovcem klesla ke dnu ledového Atlantického oceánu. Na palubě zahynulo přibližně 1500 cestujících a členů posádky, zejména kvůli nedostatku záchranných člunů.

Foto archiv výstavy