„Nepotopitelný“ Titanic připluje do Brna. Výstava představí původní exponáty vytažené ze dna oceánu

„Nepotopitelný“ Titanic připluje do Brna. Výstava představí původní exponáty vytažené ze dna oceánu 

Reálné prostory nejslavnější lodi historie, nalezené předměty i fotokoutek na přídi lodi – to vše čeká návštěvníky výstavy Titanic, která se otevře 30. října na Výstavišti Brno.

Rekonstrukci skutečného Titaniku zažijí návštěvníci od konce října v prostorách Pavilonu C na brněnském výstavišti. Celou výstavu prožijí jako konkrétní cestující díky palubnímu lístku, který dostanou u vstupu. Ve třinácti místnostech si prohlédnou kajuty několika tříd, luxusní kavárnu první třídy i strojovnu s vodotěsnými dveřmi. Expozice zahrnuje i skutečný ledovec, vrak legendárního parníku na dně oceánu nebo VR.

Nejhodnotnějšími exponáty jsou stovky zrestaurovaných originálních předmětů ze dna Atlantiku. „Mezi nimi nechybí osobní předměty cestujících, mimo jiné i hrací karty, oblečení nebo třeba flakony s parfémy, které ještě stále voní. K vidění bude i vybavení kuchyně od hrnců a kávovarů až po luxusní jídelní soupravy nebo části samotné lodi, její strojové a technické vybavení,“ doplnila kurátorka výstavy Květa Havelková.

Foto archiv výstavy

Pro malé návštěvníky bude na výstavě připravena dobrodružná stezka pojmenovaná Cesta za pokladem oceánu, na níž děti čekají hádanky a úkoly a na konci expedice i onen poklad. Fanoušci filmu TitanicKate Winslet a Leonardem DiCapriem se budou moci stejně jako ústřední pár zvěčnit na přídi lodi.

Slavná loď vyplula na svou první a poslední cestu 10. března 1912. Již o pět dní později však kvůli srážce s ledovcem klesla ke dnu ledového Atlantického oceánu. Na palubě zahynulo přibližně 1500 cestujících a členů posádky, zejména kvůli nedostatku záchranných člunů.

Foto archiv výstavy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Brněnské výstaviště nabízí i další akce

Místo konání: Brněnské výstaviště

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!