Noc vědců v Praze: 10 zajímavých akcí z nejrůznějších oborů

Noc vědců v Praze: 10 zajímavých akcí z nejrůznějších oborů  

Jedna z největších vědeckých událostí roku se koná v pátek 5. října po celé republice. Zajímá vás robotika, historie nebo třeba jaderná energie? Nejen tyto obory můžete blíže poznat na deseti akcích v Praze, které jsme vybrali z letošního programu.

1. Úniková hra Jaderný úsvit 3.0

Představte si, že jste se ocitli v roce 1949. Svět už má za sebou spuštění prvního jaderného reaktoru i první jaderný test Trinity. V tajné vládní laboratoři se pracuje na přenosném zdroji jaderné energie. Dvě hodiny před jeho finálním testem se ale přeruší spojení s laboratoří a je vyhlášen poplach. Je možné, že se někdo experiment pokouší sabotovat, což by představovalo hrůzné následky. Ve hře se stanete členem zásahového týmu, který musí proniknout do laboratoře a zabránit katastrofě.

Nutná registrace předem na e-mail tomas.urban@fjfi.cvut.cz.

KDE A KDY: Praha 6 – Dejvice, v 17.30, 19 a 20.30 hod

2. Protektorát Čechy a Morava a perzekuce inteligence

S temnou érou naší historie vás seznámí na přednášce známý historik a spisovatel Jiří Padevět, autor pořadu Krvavá léta. Připomene okolnosti vzniku, existence a zániku státního útvaru, který byl nacisty formálně pojmenovaný Protektorát Čechy a Morava. Padevět přiblíží i smutné osudy českých a moravských studentů, existenci vědeckých institucí a některých významných vědců.

Nutná registrace zde.

KDE A KDY: studovna Knihovny AV ČR, Národní 1009/3, Praha 1, v 21 hod

3. Setkání s robotem Pepperem

Láká vás si popovídat s humanoidním robotem, zahrát si s ním pár interaktivních her nebo ho ovládat pomocí slovních příkazů? Možnost máte na jednom z nejmodernějších pracovišť ČVUT. Více zajímavostí o robotech vám na přednášce prozradí tvůrci umělé inteligence Alquist, kteří vám vysvětlí, jak přístroj funguje, jak se učí nebo jestli může za trest zůstat po škole.

KDE A KDY: Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, Jugoslávských partyzánů 1580/3, Praha 6, přednáška ve 20 hod v místnosti A303

4. Experimenty s bleskem

Blesky jsou zdánlivě banálním jevem. Některé lidi fascinují, jiné zase děsí. Pro vědce však představují spoustu nezodpovězených otázek. Zajímá vás, jak bleskový výboj vlastně vzniká a zda můžeme slyšet bouřku na opačné straně světa? V tom případě dorazte na zahradu Akademie věd, kde si kromě poznání přístrojů pro dálková pozorování blesků zkusíte vytvořit vlastní bleskový výboj.

KDE A KDY: zahrada AV ČR, Národní 1009/3, Praha 1, 17–22 hod 

5. Letecký simulátor i auto bez řidiče

V nedávno otevřené budově v kampusu Albertov vás čekají nevšední zážitky s nejrůznějšími dopravními prostředky. Budete mít možnost zkusit řídit železniční uzel, stát se na chvíli pilotem na leteckém simulátoru nebo prověřit své řidičské schopnosti v extrémních situacích na speciálním trenažéru. Zároveň se chystá série přednášek na téma samořizených vozidel a moderních technologií v dopravě.

KDE: Fakulta dopravní ČVUT, Horská 3, Praha 2

6. Komentovaná prohlídka Hrdličkova muzea člověka

Z čeho se vyvinul dnešní člověk? Na to vám odpoví návštěva malého Hrdličkova muzea člověka, do něhož se můžete zdarma podívat v rámci Noci vědců. Uvidíte různé antropologické exponáty – mumie, uměle deformované lebky, posmrtné masky známých osobností, archeologické nálezy i kosterní abnormality. Komentovaná prohlídka trvá přibližně hodinu.  

Nutná registrace zde.

KDE A KDY: Hrdličkovo muzeum člověka, Viničná 7, Praha 2, v 17, 18.30, 20 a 21.30 hod

7. Objevujeme méně tradiční plodiny a bioprodukty

Polozapomenuté plodiny, které se v minulosti hojně pěstovaly – špaldu, pohanku, jednozrnku, dvouzrnku či červenou pšenici, představí v gastrostudiu Národního zemědělského muzea lektor David Wisniowski. Na jeho workshopu si vyzkoušíte připravit čtyři pokrmy z těchto surovin. Na akci je nutné se přihlásit a uhradit částku 990 Kč.

KDE A KDY: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, Praha 7, v 17 hod

8. Radioaktivita nebezpečná i prospěšná

Radioaktivita sice v určitých situacích představuje zdravotní riziko, přesto ji také lze využívat v chemii či biologii – například pro vývoj nových léčiv. Jak to všechno funguje, zájemcům vysvětlí Aleš Marek z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Ukáže, jak je s její pomocí možné třeba přesně sledovat osudy radioaktivně označené molekuly v živém organismu.

KDE A KDY: Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Flemingovo náměstí 2, Praha 6, v 17.30, 18.15, 19.30 a 20.15 hod

9. Termojaderná fúze a tokamak

Víte, co je to termojaderná fúze a jak je důležitá coby energetický zdroj pro lidstvo? Jestli ne, zamiřte v pátek večer na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT. Těšit se můžete na prohlídku unikátního pokusného zařízení tokamak. Vojtěch Svoboda vám během ní prozradí, jak funguje a jaké jsou možné způsoby zvládnutí termojaderné fúze.

KDE A KDY: Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT, 17. listopadu 78/5, Praha 1, v 17, 18.30, 20 a 21.30 hod

10. Laser ve skutečném životě

Poznat nejmodernější laserové technologie a jejich aplikace budete moci kousek za Prahou – v laserovém centru HiLASE a ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Čeká vás laserové bludiště, světelné pokusy, komentované prohlídky experimentálních místností centra, tematické přednášky nebo interaktivní exponáty.

Organizátoři doporučují rezervaci na přednášky zde.

KDE A KDY: Hilase Centre, Za Radnicí 828, Dolní Břežany, 17–23 hod

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!