Desfourský palác v Praze oživí současné umění. Festival 4+4 dny v pohybu nabídne i divadelní premiéry

Desfourský palác v Praze oživí současné umění. Festival 4+4 dny v pohybu nabídne i divadelní premiéry 

Festival 4+4 dny v pohybu se koná již po třiadvacáté, letos od 5. do 13. října. Hlavním dějištěm je tentokrát prázdný Desfourský palác na pražské Florenci, kde představí svou tvorbu více než 50 současných umělců. Divadelní část festivalu nabídne třináct českých i zahraničních premiér. Návštěvníky čekají i performance, debaty nebo videoart.

mimořádně zpřístupněném Desfourském paláci si návštěvníci budou moci prohlédnout několik kurátorských výstav současného umění, které spojuje téma Princip neurčitosti. Najdou zde mimo jiné expozici Neurčitost principu kurátorů Tomáše Knoflíčka a Libora Novotného. Ondřej Horák ve svém výstavním projektu Praha-Hranice propojil výtvarné umělce s cizinci žijícími na našem území. Pavel Vančát představí výběr nejzajímavějších děl z výstavy Startpoint – přehlídky evropských uměleckých škol.

Desfourský palác v Praze. Foto archiv festivalu

Zvláštní pozornost je letos věnována performativnímu umění. Návštěvníky čeká řada „uměleckých konfrontací“ speciálně zaměřených na setkání ve formátu 1 divák versus 1 performer. Budete si moci vyzkoušet, jaká je vaše percepce, jak vnímáte hmatem nebo sluchem či zda se dají zrychlovat částice,“ uvedla organizátorka festivalu Denisa Václavová.

Divadelní a taneční program se tentokrát uskuteční zejména v divadlech Archa, Ponec a Centru současného umění DOX. Festival zahájí představení italského souboru Motus s názvem MDLSX, psychedelická one-woman show oceňované divadelní a filmové herečky Silvie Calderoni.

Z představení Skladba pro člověka a magneťák australské performerky Nicoly Gunn. Foto archiv festivalu

Mezi zahraničními inscenacemi nechybí třeba History History History, která se soustředí na události roku 1956 v Maďarsku, nebo scénický koncert nazvaný Nová kůže a další. Z českých představení můžou zájemci zhlédnout mimo jiné Alkoholy 1. – 9. díl souboru Wariot Ideal či premiéru Jana Mocka Fatherland.

V rámci doprovodného programu můžete zajít na různé diskuze, třeba na téma Blokuje vás bloková výjimka?, která se zaměří na změny v metodice grantových řízení s ohledem na institut blokové výjimky. Debatovat se bude i o komunitních projektech a jejich významu pro obce a města nebo o českém vztahu k západnímu umění. Těšit se můžete i na „burzu zkušeností“ dramaturgů městských galerií pod názvem Dobrá praxe nebo na večírek Katedry fotografie FAMU: Velmi dobře.

Z inscenace Nová kůže. Foto archiv festivalu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!