Začíná festival Film a architektura. Láká na snímky o Japonsku, slavných stavbách i veřejném prostoru

Začíná festival Film a architektura. Láká na snímky o Japonsku, slavných stavbách i veřejném prostoru  

Architektura na filmovém plátně? Již v sobotu 29. září startuje mezinárodní filmový festival o architektuře a urbanismu, který nabídne sedmidenní program nejen v Praze, ale také v dalších 20 českých městech a na Slovensku. Zaměří se na japonskou architekturu, veřejný prostor i na slavné architektonické stavby z pohledu těch, kteří v ní žijí.

Festival Film a architektura se koná souběžně se Dnem architektury. Během sedmi dnů návštěvníkům představí dvacet celovečerních snímků. Festival odstartují v sobotu 29. září experimentální krátké snímky manželské dvojice Charlese a Ray Eamesových, kteří jsou považováni za jedny z nejvýznamnějších amerických designérů 20. století. Světozor nabídne filmovou kroniku The Opera House od dokumentaristky Susan Froemke a CAMP film What We Have Made, jenž ukazuje stavbu z pohledu samotných dělníků.

Některé snímky na festivalu uvede propagátor architektury Adam Gebrian. Mezi nimi nechybí Katedrály kultur či film The Prutt-Igoe Myth, jenž zachycuje jedno z nejslavnějších bourání 20. století, během něhož byla zlikvidována celá čtvrť. Autorem jejího návrhu byl Minoru Yamasaki, jehož nejslavnější realizace byla Dvojčata Světového obchodního centra v New Yorku, která se zřítila během teroristického útoku 11. září 2001.

Další z programových sekcí se pak zaměří na Japonsko. Jak vypadají domovy Japonců? Proč si libují v minimalismu a proč se rádi obklopují přírodou? Na to dostanou návštěvníci odpověď ve snímcích, jako jsou Tadao Ando: From Emptiness To Infinity, Moriyama-San či Voyage Autour de la Lune. Další filmy se pak vynasnaží odpovědět na otázku, komu patří město. Státu? Politikům? Občanům? Chybět nebude ani projekce Last Exit Alexanderplatz zachycující probíhající, ale politicky zpochybňovaný a doposud neúspěšný pokus o transformaci bývalého východoberlínského náměstí na špičkovou obchodní čtvrť podobnou Manhattanu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!