Mýty o slezské výtvarné scéně v prvorepublikové éře vyvrací nová výstava v ostravské galerii

Mýty o slezské výtvarné scéně v prvorepublikové éře vyvrací nová výstava v ostravské galerii 

Meziválečnou dobu si většina lidí spojuje s elegancí a noblesou. O umění ostravského regionu v tomto období převládají podle kurátorky Renaty Skřebské z Galerie výtvarného umění v Ostravě značné stereotypy. Ty se pokusí nabourat v nové výstavě Černá země? Mýtus a realita, která bude přístupná do 6. ledna 2019.

O umění na Ostravsku panuje několik mýtů – například tvrzení, že tato oblast obohatila české umění zejména o sociální náměty. Dalším mýtem je konstatování, že zdejší umění bylo pražskou uměleckou kritikou přehlíženo, čímž v regionu uvízl pocit ukřivděnosti. Výstavní projekt se pokouší zachytit, nakolik se tyto mýty potkávají se skutečností a nakolik se jedná o zažité stereotypní představy o podobě umělecké tvorby na Ostravsku,“ vysvětlila kurátorka svůj záměr.

Ferdiš Duša: Vysloužilý důlní koník, 1933-4. Foto archiv GVUO

Název výstavy – Černá země – je inspirován stejnojmennou malbou Břetislava Bartoše z roku 1920. Rozsáhlá expozice ve všech sálech ostravského Domu umění je rozdělena do devíti sekcí. Představuje tvorbu více než padesáti umělců, kteří byli s regionem spjati. Celkově je na výstavě k vidění více než 150 uměleckých děl z období první republiky.

Mezi exponáty nechybí malby, kresby, plastiky, porcelán, ale také moderní reklamní design (mimo jiné v podobě jízdenek rychlovlaku Slovenská strela), knižní grafika či malý aerodynamický vůz Tatra V 570 z roku 1933, který na výstavu přivezlo Technické muzeum Tatra v Kopřivnici. Návštěvníci se mohou těšit i na vzácný obraz Oskara Kokoschky, portrét Mechtildy Lichnovské.

Oskar Kokoschka: Mechtilde Lichnovská, 1916. Foto archiv GVUO

„Tvorba mnohých vystavovaných umělců bude pro veřejnost překvapením jak kvalitou, tak i proto, že jejich jména jsou dnes v uměleckém světě zapomenutá. Řada opravdu špičkových regionálních umělců se dosud nedočkala své monografie, jde například o Břetislava Bartoše, Ferdiše Dušu, Valentina Držkovice, Helenu Zelezny-Scholz, bratry Jaroňkovy a další. Tento dluh by se měla pokusit česká uměnověda brzy splatit,“ dodala Skřebská.

Příklady regionální architektury se už do expozice nevešly. Od 19. října si je však budete moci prohlédnout na výstavě nazvané Nová architektura mezi centry a periferiemi aneb Architektura první Československé republiky na pomezí Moravy a Slezska, kterou bude hostit Národní památkový ústav v Ostravě.

Paul Gebauer: Slezská vesnice, 1933. Foto archiv GVUO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie výtvarného umění v... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!