Ilustrátor foglarovek i prvních českých pin-upek. Villa Pellé připomíná polozapomenutého Bohumila ‚Bimbu‘ Konečného

Ilustrátor foglarovek i prvních českých pin-upek. Villa Pellé připomíná polozapomenutého Bohumila ‚Bimbu‘ Konečného 

Výstava Ženy a jiná dobrodružství Bohumila Konečného, která bude do 10. listopadu otevřena ve Ville Pellé v Praze, se koná u příležitosti stého výročí narození tohoto významného kreslíře a ilustrátora, jehož jméno v tuzemsku upadlo v zapomnění.

Záběr tvorby Bohumila Konečného alias Bimby, který se v posledních letech stává opět vyhledávaným, je skutečně široký. Autor přispíval ilustracemi do dobrodružných knih Jaroslava Foglara a Otakara Batličky, časopisů Vpřed, Ahoj, Rozruch či Mladý hlasatel. Pracoval na propagaci firmy Baťa, v 50. letech vytvářel budovatelské plakáty, ale také kresby s pin-up girls i s erotickými náměty.

Konečný, to byl člověk, který uměl v roce třicet sedm nebo třicet osm to, co dnes v Americe umí sotva pár desítek malířů. Byl neporovnatelný s čímkoli. Tento Bohumil Konečný, zcela zapomenut a za života neuznán, byl absolutní génius, který už jen tak nebude. To, co umím, mě naučil on,“ prohlásil o kreslíři proslulý komiksový tvůrce Kája Saudek.

Budovatelský plakát z 50. let. Foto archiv bimba.cz

Světoznámým se Bimba stal až po aféře s komiksovou hrdinkou Amazonou, kterou Konečného obdivovatel Petr Sadecký v roce 1970 prodal londýnskému nakladatelství. Pozměnil však jméno hrdinky na Octobriana. Mystifikační kniha Octobriana and Russian underground (Octobriana a ruské podsvětí) se na Západě stala takřka fenoménem, pro samotného ilustrátora však znamenala konec kariéry. Obnoveného zájmu o své dílo po sametové revoluci se autor nedočkal – zemřel v roce 1990 ve věku 71 let.

Výstava ve Ville Pellé prezentuje autorovy dynamické ilustrace dobrodružných povídek a románů a také krásných žen. V expozici návštěvníci najdou řadu dosud nikdy nevystavených originálů a promítat se bude dokumentární film o kreslíři. Výstava se po svém skončení přesune do Galerie Jiřího Trnky v Plzni a následně do zlínského zámku.

Foto archiv bimba.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Villa Pellé

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!