Den architektury 2019: nejzajímavější programy v Praze

Den architektury 2019: nejzajímavější programy v Praze 

První říjnový týden již tradičně patří festivalu Den architektury, který probíhá v desítkách měst po celé republice. Letošní program v hlavním městě nabídne prohlídky běžně nepřístupných prostor, procházku po klubech, z nichž v jednom napsal Nick Cave píseň Thirsty Dog, nebo projížďku po obřím překladišti kontejnerů.

Zámek Veleslavín

Možnost nahlédnout do běžně nepřístupného barokního zámku Veleslavín budou mít zájemci ve středu 2. října od 8 do 16 hodin. Čeká je prohlídka budovy z první poloviny 18. století, kterou pravděpodobně navrhl Kilián Ignác Dientzenhofer. Od minulého století sloužila zdravotním účelům, ve zdejším sanatoriu se léčila i manželka T. G. Masaryka Charlotta. Budoucnost památky je zatím nejasná – spolek Hradní potok, který pořádá prohlídku, má vizi vytvořit z něj kulturní prostor.

Milunić je hvězda

Původem chorvatského architekta Vlada Miluniće si většinou asociujeme jako spolutvůrce Tančícího domu, na němž pracoval s Frankem O. Gehrym. Méně známý už je coby autor areálu bytových domů Hvězda na Petřinách z druhé poloviny devadesátých let, které se vymykají běžné představě o sídlištní zástavbě. Projít se mezi nimi se studenty Fakulty architektury ČVUT budete moci v sobotu 5. října od 11 hodin.

Areál Hvězda na pražských Petřinách. Foto: archiv Dne architektury

Prague Gallery

Známá galerie koupelen tentokrát nabídne vyhlídku ze střešní terasy s pražskými panoramaty a také prohlídku zachovalého secesního interiéru z přelomu 19. a 20. století, kdy se zde nacházel luxusní hotel Gráf. Těšit se v sobotu 5. října mezi 12.30 a 17. hodinou můžete i na vernisáž výstavy malovaných fotografií s městskou tematikou od Markéty Šafárikové.

Pražské pasáže

Stylově rozmanité a historicky cenné pasáže v srdci metropole si máte možnost v sobotu 5. října od 14 hodin projít s docentkou architektury Michaelou Brožovou z ČVUT. V rámci vycházky nebudou chybět pasáže Lucerna, Alfa, Světozor, Adria, Metro, U Nováků, Merkur nebo Fénix. Pokud nestihnete sobotní termín, můžete se vypravit na druhou část prohlídky v neděli opět od 14 hodin. Tentokrát vstoupíte do pasáží Koruna, Myslbek, Černá růže, Broadway, Lindt nebo Rathovy. Na obě procházky je nutná rezervace od 29. září.

Kontejnery!

Nejde o prohlídku kontejnerů na odpadky, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale o projížďku speciálně vypraveným autobusem po největším kontejnerovém terminálu pro železniční a kamionovou dopravu ve střední a východní Evropě, který se nachází v Uhříněvsi. Cestovat po překladišti s návštěvníky budou v neděli 6. října od 14 hodin odborníci na logistiku a modulární architekturu, kteří jim prozradí, jaké má kontejnerová doprava nejrůznější dopady.

Kontejnerový terminál v Praze-Uhříněvsi. Foto © Petr Štefek, archiv Wikipedia Commons

Hotel Josef

Letošní osmdesátnice Eva Jiřičná, významná osobnost současné tuzemské architektonické scény, má mezi realizacemi v hlavním městě na kontě i butikový hotel Josef v Rybné ulici na Starém Městě. Jedinečnou příležitost prohlédnout si interiér včetně pro autorku typického skleněného spirálovitého schodiště budete mít v neděli 6. října od 13, 14 nebo 15 hodin. Na komentované prohlídky je nutné se zaregistrovat, a to od 29. září.

Procházka po zaniklých pražských klubech i kinech

Vzpomínáte si na někdejší žižkovské kluby Matrix, Final nebo Progress či třeba na karlínský klub Černá kočka? Připomenout si tato dnes již neexistující místa můžete na procházce v sobotu 5. října od 14 hodin. Následující den od 16 hodin se uskuteční vycházka po zaniklých rockových klubech v centru, mezi nimi třeba Bunkru, U zoufalců nebo Repre, kterými vás provede šéfredaktor hudebního magazínu Full Moon Michal Pařízek. Filmoví fanoušci by neměli přehlédnout nedělní procházku po již neexistujících kinech v okolí Václavského náměstí, která se koná 6. října od 15 hodin.

Skleněné schodiště Evy Jiřičné. Foto: archiv hotelu Josef

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!