Co může udělat izolace s lidskou psychikou? Inscenace Jasno Lepo Podstín Zhyna okouzlila minimalismem i skvělým hereckým výkonem

Co může udělat izolace s lidskou psychikou? Inscenace Jasno Lepo Podstín Zhyna okouzlila minimalismem i skvělým hereckým výkonem 80%

Mezinárodní festival Divadlo již sice ukončil svůj 26. ročník, výjimečné zážitky, které letos pro návštěvníky připravil, doznívají ale dodnes. Jedním z nich bylo také uvedení inscenace Jasno Lepo Podstín Zhyna. Tu do západočeské metropole dovezla pražská MeetFactory.

Kdykoliv lidi mají na vybranou a jedna z možností je čekat, tak si ji vyberou. Touto větou uvádí tvůrci hru Jasno Lepo Podstín Zhyna, kterou mohli v rámci Mezinárodního festivalu Divadlo zhlédnout také návštěvníci v plzeňské Moving Station. Inscenaci, jež premiérovala v říjnu minulého roku, vyprodali zájemci do posledního místečka.

Režisérka Viktorie Čermáková vsadila v inscenaci na jednu jedinou osobu, a to herečku Evu Salzmannovou, která ze scény po celou dobu nezmizí a návštěvníky uchvacuje nepřetržitým monologem trvajícím hodinu a půl. Přestože vystupuje v roli postaršího muže Raye, její výkon je naprosto uvěřitelný a přirozený. Každou další větou dokazuje, že důvěru tvůrců nezklamává ani trochu. Svědčí o tom také fakt, že byla za své výkony v minulém roce nominována na cenu Thálie i na Cenu divadelní kritiky.

Postarší ´podivín´ Ray žije sám v domě svého otce. Bez sociálních vazeb, bez přátel, bez lásky i bez rodiny. Žije ve svém vlastním světě, v němž mu ale chybí spřízněná duše. Situace se mění, když si z útulku přivede jednookého psa, který se mu stává tak potřebným parťákem i zpovědníkem, jemuž se postupně otevírá. Spolu s ubíhajícími měsíci začínají vyplouvat na povrch silné příběhy ukazující, jaké mohou mít jednotlivé zážitky dopad na křehkou lidskou duši.

Rayova komplikovaná minulost se postupně začíná dostávat na povrch a diváci začínají chápat stále více, proč se ten podivín na pódiu chová tak zvláštně. Inscenace publiku ukazuje, jak zničující dopad může mít izolace od společnosti na lidskou psychiku a jaký pokrok může způsobit jeden jednooký a v žádném případě bezproblémový pes.

Přestože už z popisu samotné hry může vyplývat, že to bude pořádný ´doják´, opak je pravdou. Inscenace rozhodně nehraje přehnaně na city, nesnaží se ho dojmout ani se přehnaně zalíbit. Salzmannová vypráví i o těch nejsilnějších momentech téměř suše a bez velkého vzrušení. O to silněji pak působí momenty, kdy je u Raye vidět skutečné emoční vypětí.

Jasno Lepo Podstín Zhyna je komorní inscenace s minimem rekvizit. Přináší citlivý a velmi působivý pohled na jednu zlomenou existenci, kterou semlely životní události. Pozornost při tom zbytečně nerozptyluje a soustředí se na výjimečný herecký talent hlavní a jediné protagonistky.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!