7 nejlepších filmů s Melem Gibsonem

7 nejlepších filmů s Melem Gibsonem 

Kdo nezná Mela Gibsona, jako by nebyl. Ikonický herec, který je držitelem dvou Oscarů a mnoha dalších ocenění, si vybojoval srdce dívek ve filmu Statečné srdce a ukázal nám, Po čem ženy touží. My jsme se rozhodli připravit seznam nejlepších snímků s tímto oblíbeným hercem.

1. Smrtonosná zbraň

Černošský seržant Roger Murtaugh dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse. Ačkoliv si ze začátku nepadnou do oka, pokusí se společně vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog a dostávají se do napínavého dobrodružství. Snímek vznikl v roce 1987 a už ve své době se těšil veliké oblibě. Jedná se o vůbec první hollywoodský film, ve kterém se objevuje moderní mobilní telefon. Roli Rigse měl původně místo Mela Gibsona hrát Bruce Willis. Legendární kaskadér Dar Robinson zemřel při nehodě na motocyklu během natáčení filmu. Režisér Richard Donner snímek věnoval právě jemu. Film má další tři pokračování a v roce 2016 vznikl i stejnojmenný seriál.

2. Po čem ženy touží

V českých kinech právě běží film Po čem muži touží. Mel Gibson a lá Nick Marshall se nechtěnou náhodu dozvídá, Po čem ženy touží. Nick je chamtivý egoista, zaměstnaný ve velmi dobře prosperující reklamní agentuře v Chicagu. Je přesvědčen, že jedině on může získat uvolněné místo kreativního ředitele v agentuře. Toto místo ale nakonec dostává ambiciózní kariéristka, Darcy Maguire. Po nehodě v koupelně Nick získá zvláštní schopnost poslouchat, co si ženy myslí. Zprvu je zděšen, ale postupně si začne užívat, že vidí ženám do hlavy. Herečka Helen Hunt, která si zahrála Darcy, získala za tuto roli Zlatý glóbus. Film se objevil na filmových plátnech v roce 2000. Zástupci firmy Nike ve filmu nejsou herci, ale skuteční zaměstnanci firmy z oddělní propagace.

3. Statečné srdce

Film inspirovaný skutečnou historickou postavou Williama Wallace, který se ve 13. století postavil do čela odporu proti anglickému králi Eduardovi I, se už v době svého vzniku těšil veliké oblibě. Hlavní postava William se tajně ožení, aby se jeho manželka vyhnula králem nařízenému právu první noci. Jednoho dne se jí ale pokusí znásilnit angličtí vojáci, a když ji William brání, je prohlášen za psance a jeho žena popravena. Snímek natočil v roce 1995 sám Mel Gibson, který si v něm také zahrál hlavní roli. Film získal pět Oscarů, včetně ocenění za nejlepší film. Navzdory tomu, že se děj odehrává ve Skotsku, snímek byl natočen v Irsku. Skuteční členové rodiny Wallaceů, ze které pochází hlavní hrdina, byli přítomni na natáčení a zahráli si v komparzu.

4. Znamení

Graham Hess a jeho rodina žijí na farmě daleko od civilizace. Jednoho dne se za jejich domem objeví obrovský kruh v kukuřičném lánu. Zvířata v okrese se začínají chovat zvláštně a rodina zaslechne zvěsti, že se jedná o znamení mimozemšťanů. S rostoucím strachem sledují televizi, kde pořád dokola ukazují, že se znamení objevují po celém světě. Skutečnosti, které pak Graham odhalí, navždy změní život jeho bratrů a dětí. Film byl uveden v roce 2002 a režisérem je M. Night Shyamalan, který je mimo jiné autorem snímku Šestý smysl. Pro hlavní roli byl původně zvažován Johnny Depp. Snímek se natáčel na pozemcích zemědělské školy Delaware Valley College.

5. Maverick

Hazardní karetní hráč Bret Maverick se vydává na proslulý pokerový šampionát Tří řek. Obrovskou výhru půl milionu dolarů chce ale získat i půvabná Annabelle Bransfordová, s níž se seznámí na cestě. Podobný zájem má i šerif Zane Coburn, pistolník Angel a další hráči. Podmínkou je, že každý hráč musí před započetím šampionátu složit dvacet pět tisíc dolarů. Hráči vědí, že je odměna vysoká, a tak se ještě před začátkem snaží navzájem odstranit z cesty. Mel Gibson před natáčením prošel školením, jak správně tasit zbraň. Snímek byl uveden v roce 1994 a je inspirován stejnojmenným seriálem z roku 1957.

6. Údolí stínů

Snímek o kruté válce ve Vietnamu ukazuje události od neděle 14. listopadu 1965, kdy se poprvé ve vietnamském údolí la Drang střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel. Scenárista a režisér Randall Wallace ve svém filmu zachycuje nejen onu strašnou bitvu, ale též pocity lidí, kteří se jí přímo, ale i nepřímo účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci, ale také jejich manželky, které tyto události prožívaly na dálku. Hlavní hrdina, plukovník Hal Moore, kterého si zahrál Mel Gibson, je věřící katolík, otec pěti dětí a také vynikající voják a stratég. Snímek vznikl v roce 2002 podle vzpomínkové knihy generálporučíka ve výslužbě Harolda G. Moorea a válečného zpravodaje Josepha L. Gallowaye, jenž se skutečně bitvy zúčastnil jako pozorovatel. Oba autoři se na filmu podíleli jako odborní poradci. Celkem bylo natočeno 150 hodin filmového materiálu. Tvůrcům trvalo šest celých dní jen tento materiál zhlédnout. 

7. Výkupné

Multimilionář Tom Mullen, zakladatel a majitel úspěšné společnosti Endeavour, žije se svou manželkou a dvanáctiletým synem v luxusním apartmánu v Central Parku. Na jedné z dobročinných akcí Tomův syn beze stopy zmizí. Elektronickou poštou přichází zpráva s několika fotografiemi spoutaného dítěte a zpráva, že únosci požadují výkupné do 48 hodin ve výši 2 milionů dolarů. Začne pátrání a Tom musí udělat několik fatálních rozhodnutí. Snímek se na filmových plátnech objevil v roce 1996 a režíroval ho Ron Howard, který se podílel na vzniků filmů jako Čistá duše či Rivalové.   

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!