Křížová cesta Milana Sládka se stala jedním z nejvýraznějších představení letošního MIME FESTu

Křížová cesta Milana Sládka se stala jedním z nejvýraznějších představení letošního MIME FESTu 

Bosé nohy, černé oblečení, sněhově bílá tvář a v pozadí lesklá okázalost kostela. V rámci poličského MIME FESTu vystoupil v sobotu 21. září Milan Sládek. Křížovou cestu jednoho z nejslavnějších československých i světových mimů měli možnost návštěvníci festivalu vidět ve čtyři hodiny odpoledne v kostele svatého Michala.

Milan Sládek ukázal poličskému publiku, jak vypadá pantomima s evropskými kořeny inspirovaná pohybovým uměním jihovýchodní Asie. Jeho Křížová cesta je bezesporu silným kulturním i duchovním zážitkem. Osmdesátiletý mim ve svém představení vyobrazuje čtrnáct posledních zastavení Ježíše Krista, přičemž mu je jedinou rekvizitou vlastní tělo a zlatavý plášť.

O těžkých tématech, mezi která Křížová cesta bezesporu patří, se těžko hovoří. Ztvárnit je bývá mnohdy ještě těžší. Milan Sládek však předvedl, že je skutečným mistrem ve svém oboru. Zvolenou tematiku zpracoval velice citlivě. Obzvláště brilantní bylo vyobrazení mateřské lásky. Sládek poukazoval mimo jiné na to, jak je těžké přihlížet umírání vlastního dítěte. Z jedné postavy na druhou přecházel velice ladně, pouze za pomoci pláště, mimiky a řeči vlastního těla. Jeden silný moment střídal druhý. Pantomimou se slavnému mimovi podařilo téma uchopit naprosto dokonale, žádná velká gesta nebo nevkusná dramatičnost nebyly třeba. Pouze výraz obličeje dokázal v divákovi vyvolat pocit zoufalství, smutku, ale i víry v to, že nic není ztraceno.

Souhra pantomimy a doprovodné hudby Marcela Duprého vytvořila opravdu nevšední zážitek, který publikum ocenilo aplausem ve stoje.

„Velké díky patří takovým odvážným lidem, jakými je například Radim Vizváry, kteří poukazují na to, že toto krásné umění, pantomima, nesmí být zapomenuto. Poděkovat chci také publiku, které je velice kompetentní. Radim z Poličky udělal takové centrum světové pantomimy“, řekl při závěrečném poděkování Milan Sládek, jemuž byl letošní ročník MIME FESTu věnován jako poděkování za jeho přínos pantomimě.

Fotografie: David Konečný 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!