Premiéra Romea a Julie v Divadle Petra Bezruče


premiéra 18. března 2011 v 19 hodin

Romeo a Julie v ostravském nastudování zkoumá prostředí, z kterého mladí milenci pocházejí. Dva rozhádané rody - dvě rodiny, které žijí v nenávisti tak dlouho, že si už nikdo nepamatuje, proč se pohádali. Přesto všichni důsledně nesnášejí toho druhého, a tak vzniká klaustrofobie, kde se v pachu naftalínu všichni nimrají ve svých malých problémech a křivdách.

Romeo a Julie se liší od ostatních mladých, žijících na sídlišti. Ti se zoufale snaží vybojovat si aspoň trochu rodičovské lásky a pozornosti, Romeo a Julie chtějí zdrhnout. Uvězněni v malichernosti, touží zažít něco opravdové, jiné, krásné, zásadní. A zažijí lásku. Jenže v obklopení nenávisti, pro ni nemají potřebné vybavení. Mezi malostí, ošklivostí a zlobou pro romantiku není místo. Milenci ji musí nacházet v tom, co znají, co na první pohled vůbec romantické není. Dokáží najít krásu všude, i v ošklivosti. Romeo Michala Sedláčka a Julie Pavly Gajdošíková jsou nespoutaní, dychtiví po citu, který jejich životu dá nový rozměr.

Romeo a Julie u Bezručů těží i z komického rozměru tragédie. Capuletovi a Montekovi jsou na první pohled bezmocní malomešťáci, jejichž nebezpečí se ukrývá v povrchnosti. Humor a zábava, která se vymkne kontrole se stává obludností, která umožní zbytečnou smrt pěti mladých lidí. (dramaturgyně Zuzana Dzurindová)

V hlavních rolích se představí studenti ostravské konzervatoře. Pavlu Gajdošíkovou mohli diváci Petra Bezruče vidět v jedné z hlavních rolí inscenace Nevěsta a v Pornohvězdách, kde se představil rovněž Michal Sedláček.

Netradičně inscenátorky uchopily postavu Juliiny chůvy, kterou v inscenaci hraje Norbert Lichý.

Inscenace Romeo a Julie je poslední premiérou, která se odehraje ještě v původní budově Divadla Petra Bezruče. Následující – Pestré vrstvy – budou odehrány v areálu bývalého Dolu Hlubina a ty další snad již v nově zrekonstruovaném divadle.

Anna Petrželková

Narodila se v roce 1984 v Brně. Patří mezi výrazné mladé talenty česko-slovenské režie. Vystudovala divadelní režii na VŠMU v Bratislavě. Absolvovala inscenacemi Heda Gablerová a Casablanca (mezi supy). Po dokončení studií intenzivně působí na českých a slovenských profesionálních scénách – mj. Svíce dohořívají v Divadle 7 a půl v Brně, Kazimír a Karolína v Městském divadle Žilina, Nebezpečné vztahy ve Zlíně, Nora ve Štátnom divadle Košice, Svrbí v pražském A Studiu Rubín, Marx Bros. v brněnském HaDivadle, či Vyčištěno v olomouckém amatérském Divadle Na cucky.

Za inscenaci Nora byla letos nominována na slovenskou cenu DOSKY (obdoba české ceny Thálie) jako režijní objev roku a v českých Cenách Alfreda Radoka získala nominaci na Talent roku.

V Ostravě režírovala v této sezóně také v Národním divadle moravskoslezském hru Cenci.

Už jsou zase tady. Domýšliví spratci zpod ohňostroje, co si myslí, že jim patří svět. Lačnost, věčnost, marnivost a marnost. Čtyři okamžiky, za které to prý všechno stálo. Chramst. Milenci, že bys je nejraději zabil. (Anna Petrželková)

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!