Podzimní výstavy na severu Čech: neznámé fotografie Josefa Váchala, obrazy Martina Velíška i Střekov v umění

Podzimní výstavy na severu Čech: neznámé fotografie Josefa Váchala, obrazy Martina Velíška i Střekov v umění 

Rádi byste zašli na výstavu v severních Čechách? Během podzimních měsíců máme tipy na expozici s neznámými snímky Josefa Váchala, výstavu výtvarných děl zachycujících Střekov nebo přehlídku obrazů současného malíře Martina Velíška.

Martin Velíšek

Dvě protikladné výtvarné polohy – hyperrealismus a abstrakci – spojuje ve své tvorbě současný malíř Martin Velíšek, jehož obrazy si aktuálně můžete prohlédnout v liberecké galerii Prostor 228. Autor disponuje mistrně zvládnutou malířskou technikou a smyslem pro detail, který není užíván nadbytečně. Jeho díla tu můžete zhlédnout do konce října.

Když jsem šel poprvé do školy

Děti už se vrátily do školních lavic a léto je nenávratně pryč. Jaké školní pomůcky používali žáci v minulosti, to se dozvíte na výstavě v Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci, která se otevře v sobotu 14. září. K vidění tu budou historické české i zahraniční slabikáře, staré kalamáře, lahvičky od inkoustu, psací potřeby nebo vysvědčení. Prohlédnout si je budete mít možnost do neděle 10. listopadu.

Severočeská sbírka – výtvarní umělci libereckého kraje ze sbírky Romana Karpaše

Práce umělců spjatých se severočeským regionem sbírá už několik let Roman Karpaš, který má ve své kolekci obrazy, plastiky, grafiky a kresby vzniklé převážně po druhé světové válce. Jeho sbírku představí od středy 18. září výstava v Muzeu Českého ráje v Turnově, zastoupeni zde budou i známí výtvarníci jako Marie Blabolilová, Josef Jíra nebo Jaroslav Klápště. Expozice bude přístupná do neděle 24. listopadu.

Milan Janáček: Žlutý dům, 1985. Foto: archiv Muzea Českého ráje v Turnově

Josef Váchal: Fotografie

Josef Váchal proslul především jako autor knihy Krvavý román, výtvarník nebo básník. Už méně známý je coby fotograf a právě na tuto oblast jeho výtvarné činnosti se zaměří výstava v Oblastní galerii Liberec, kterou budete moci navštívit od pátku 11. října do neděle 24. listopadu. Ukáže nové pozitivy z originálních Váchalových negativů ze soukromé sbírky, které pořídil Miloš Šejn v osmdesátých letech minulého století. Kromě kontaktů bude prezentovat i zvětšeniny, na nichž je patrná obrazovost jeho fotografického vidění.

Střekov 700x

Dominantu Ústí nad Labem, která se tyčí vysoko nad řekou, představuje aktuální výstava v tamějším městském muzeu v klasických i méně známých podobách. Těšit se můžete na řadu fotografií a výtvarných děl zachycující tuto ikonu romantismu. Expozice uspořádaná u příležitosti 700. výročí první písemné zmínky o hradu Střekov potrvá až do neděle 12. ledna.

Martin Velíšek: Kanape. Foto: archiv velisek.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!