Voják, diplomat a kreslíř. Villa Pellé přiblíží tvorbu generála, po němž nese jméno

Voják, diplomat a kreslíř. Villa Pellé přiblíží tvorbu generála, po němž nese jméno 

K oslavám stého výročí vzniku Československa se připojuje pražská galerie Villa Pellé výstavou zasvěcenou generálu Maurici Pellému, který je už méně známý jako kreslíř. V expozici budou k vidění nejen jeho kresby krajiny a architektury, ale i díla umělců, kteří se zúčastnili první světové války – Františka Kupky, Emila Filly či Josefa Váchala.

Generál Pellé měl vedle vojenských a diplomatických služeb velký podíl i na kulturním životě a byl také kreslířem. Na jeho kresbách spatříme klidné krajiny před bouří, setkávání s tehdejší kulturní smetánkou nebo karikatury. Na výstavě si budete moci prohlédnout i méně veselé motivy – obrazové svědectví českých umělců o realitě první světové války.

Maurice Pellé: Lodě ze skicáku. Foto archiv Villa Pellé

Mezi nejexpresivnější výtvarné výpovědi výstavy patří soubor grafik Josefa Váchala Fronta (1919) a jeho vzpomínková kniha Malíř na frontě (1928), které představují silnou reflexi prožitku války. Váchalova drastická satiričnost má blízko ke karikaturám Emila Filly. Ty se rovněž řadí k evropskému expresionismu.

Další díla na výstavě, mimo jiné kresby a sochy Otty Gutfreunda, kresby Jana Štursy či Václava Špály, naopak předkládají výjevy naprostého lidského vyčerpání a beznaděje. Na výstavě mají zvláštní postavení kresby a grafiky Vojtěcha Preissiga, jenž tvořil plakáty a pohlednice pro nábor Čechů a Slováků do vojenských jednotek v Americe a ve Francii.

Maurice Pellé s T. G. Masarykem. Foto archiv Villa Pellé

Své místo na výstavě mají i obrazy Otakara Nejedlého, Ladislava Šímy a Oldřicha Koníčka, kteří válkou prošli, ale obrazy francouzského a italského bojiště vytvořili až po jejím skončení. Tehdy je pověřilo Ministerstvo národní obrany, aby tato místa svými díly zdokumentovali. Šlo převážně o obrazy devastovaných krajin, hořících lesů, bombardovaných kostelů a hřbitovů.

Výstavu můžete v galerii Villa Pellé navštívit od 22. září do 11. listopadu.

Václav Špála: Samaritáni, 1916. Foto archiv Villa Pellé

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!