Novomanželé Havlovi i cesta kolem světa. Czech Photo Centre ukazuje snímky Olega Homoly a Miloslava Stingla

Novomanželé Havlovi i cesta kolem světa. Czech Photo Centre ukazuje snímky Olega Homoly a Miloslava Stingla 

Pražská galerie Czech Photo Centre otevřela dvojici nových výstav. Homoloviny představují kontrastní tvorbu Olega Homoly a jeho synů. Expozice Tváře světa přiblíží skrze snímky několikaletou expedici fotografa Miloslava Stingla. Obě budou k vidění do 7. října.

Oleg Homola, jemuž se věnuje výstava Homoloviny, je multimediální autor – fotografuje, píše, maluje, hraje i skládá hudbu. Na konci osmdesátých let byl uznávaným fotožurnalistou, dnes se věnuje převážně videu. Jeho synové Honza a Matěj prosluli především jako frontmani kapely Wohnout, na výstavě ale prezentují své snímky i obrazy.

V expozici uvidíte třeba historicky první společný snímek Václava Havla a jeho druhé manželky Dagmar Veškrnové, zakázanou fotografii severokorejského diktátora Kim Ir-sena, kterého nese ochranka ze schodů. Prohlédnout si můžete i známý snímek ze série amerických publikací A Day in the Life of, kde autor zachytil holčičku letící nad dunami u Dněpru v Kyjevě, časosběrné portréty Olegových synů či snímky českých celebrit z období normalizace.

Z archivu Miloslava Stingla. Foto archiv CPC

Výstava s podtitulem Tváře světa představuje archivní snímky z rozsáhlého putování cestovatele a etnografa Miloslava Stingla. Ten v šedesátých letech procestoval Latinskou Ameriku, kde zmapoval kmen yateraských indiánů, a na sklonku dekády podnikl cestu doslova kolem světa, kdy navštívil Arktidu, USA, Austrálii, Indonésii, Karibik i Jižní Ameriku.

Celkem v době studené války projel na sto padesát zemí světa. Autoři výstavy vybrali s tvůrcem Stinglovy biografie Adamem Chroustem pozoruhodné snímky z cestovatelova archivu, které zachycují novozélandské Maory, domorodé Inuity nebo návštěvu s Jeho Svátostí 14. dalajlamou.

Foto archiv CPC

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Czech Photo Centre

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!