Nejnovější články » Literatura

Newyorská realita bez příkras. Miřenka Čechová vydává svůj knižní debut Miss AmeriKa

20.9.2018,

Lehce kontroverzní kniha autorského tria Miřenka Čechová, fotograf Vojtěch Brtnický a kreslíř Chin Yew s názvem Miss AmeriKa je kaleidoskopem kuriózních mikropříběhů ze života imigrantky v New Yorku. Během křtu 9. října v Paláci Akropolis uvede autorka ve spolupráci s Martinem Tvrdým multimediální rapovou litanii, která zhudební vybrané povídky z knihy.

Publikace tanečnice a performerky Miřenky Čechové pojednává o imigrantce, která si zamilovala svoje nové domovské město. Autorčino alterego – Mckenzie Tomski – bez korektnosti a se sarkasmem glosuje své zážitky z New Yorku. Vypráví o tamějších obyvatelích, životním stylu a trendech i sama o sobě.

Knihu Miss AmeriKa si pro sebe definuji jako fiktivní literárně-obrazový dokument. Ale lidé i příběhy v ní mají reálné předobrazy. A tak je tenhle dokument možná až moc opravdový. O to intenzivněji se bude konzumovat," uvedla Barbora Baronová z nakladatelství wo-men, které neotřelý cestopis vydalo. Zájemci si ho zde pořídí za 650 korun.

Z publikace Miss AmeriKa. Foto archiv autorky

Miss AmeriKa obsahuje 60 krátkých textů, které doplňují fotografie a komiks zachycující hlavní hrdinku na její pouti velkoměstem. Mckenzie je ilegální newyorská imigrantka, nenápadná pozorovatelka, která s ironickým a nekompromisním humorem nabourává americká klišé. Lajkuje, hejtuje, šmíruje, imituje a je imitována.

Miřenka Čechová napsala hiphopovou litanii, cestopis, antropologický výzkum i báseň. Sžíravou, vtipnou, sebeironickou. Styl, rytmus vyprávění a jazyk splývají ve strhující flow. Jestli se s někým vypravit do New Yorku, tak s její Mckenzie,“ napsal o knize spisovatel a novinář Ondřej Nezbeda. „Je to dokonale odpozorované a bystře napsané,“ poznamenal výtvarník Petr Sís, který ve městě dlouhodobě žije.

Scénickou verzi knihy Miss AmeriKa uvedl divadelní spolek Spitfire Company jak v tuzemsku, tak i mimo jiné v izraelském Akku. Rapový muzikál uvádějí v české i anglické verzi. Umělecký šéf souboru Petr Boháč plánuje tento multimediální projekt do příštího roku rozšířit o živý hudební doprovod.

Foto © Vojtěch Brtnický