Newyorská realita bez příkras. Miřenka Čechová vydává svůj knižní debut Miss AmeriKa

Newyorská realita bez příkras. Miřenka Čechová vydává svůj knižní debut Miss AmeriKa 

Lehce kontroverzní kniha autorského tria Miřenka Čechová, fotograf Vojtěch Brtnický a kreslíř Chin Yew s názvem Miss AmeriKa je kaleidoskopem kuriózních mikropříběhů ze života imigrantky v New Yorku. Během křtu 9. října v Paláci Akropolis uvede autorka ve spolupráci s Martinem Tvrdým multimediální rapovou litanii, která zhudební vybrané povídky z knihy.

Publikace tanečnice a performerky Miřenky Čechové pojednává o imigrantce, která si zamilovala svoje nové domovské město. Autorčino alterego – Mckenzie Tomski – bez korektnosti a se sarkasmem glosuje své zážitky z New Yorku. Vypráví o tamějších obyvatelích, životním stylu a trendech i sama o sobě.

Knihu Miss AmeriKa si pro sebe definuji jako fiktivní literárně-obrazový dokument. Ale lidé i příběhy v ní mají reálné předobrazy. A tak je tenhle dokument možná až moc opravdový. O to intenzivněji se bude konzumovat," uvedla Barbora Baronová z nakladatelství wo-men, které neotřelý cestopis vydalo. Zájemci si ho zde pořídí za 650 korun.

Z publikace Miss AmeriKa. Foto archiv autorky

Miss AmeriKa obsahuje 60 krátkých textů, které doplňují fotografie a komiks zachycující hlavní hrdinku na její pouti velkoměstem. Mckenzie je ilegální newyorská imigrantka, nenápadná pozorovatelka, která s ironickým a nekompromisním humorem nabourává americká klišé. Lajkuje, hejtuje, šmíruje, imituje a je imitována.

Miřenka Čechová napsala hiphopovou litanii, cestopis, antropologický výzkum i báseň. Sžíravou, vtipnou, sebeironickou. Styl, rytmus vyprávění a jazyk splývají ve strhující flow. Jestli se s někým vypravit do New Yorku, tak s její Mckenzie,“ napsal o knize spisovatel a novinář Ondřej Nezbeda. „Je to dokonale odpozorované a bystře napsané,“ poznamenal výtvarník Petr Sís, který ve městě dlouhodobě žije.

Scénickou verzi knihy Miss AmeriKa uvedl divadelní spolek Spitfire Company jak v tuzemsku, tak i mimo jiné v izraelském Akku. Rapový muzikál uvádějí v české i anglické verzi. Umělecký šéf souboru Petr Boháč plánuje tento multimediální projekt do příštího roku rozšířit o živý hudební doprovod.

Foto © Vojtěch Brtnický

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!