Staroměstská radnice oslavila 680 let. Návštěvníkům nabídla bohatý doprovodný program i prohlídku běžně nepřístupných prostor

Staroměstská radnice oslavila 680 let. Návštěvníkům nabídla bohatý doprovodný program i prohlídku běžně nepřístupných prostor

V rámci akce Radnice dokořán připravila Pražská informační služba (Prague City Tourism) bohatý doprovodný program a unikátní prohlídky běžně nepřístupných i přístupných prostor Staroměstské radnice a dalších budov. Museli jste mít ale štěstí, nebo spíše rychlé reakce - některé prohlídky byly plné doslova pár minut po spuštění rezervačního systému.

hodnoceno 1x
Líbí? Pošlete to dál...

Staroměstská radnice. Foto: Andrea MorkusováStaroměstská radnice. Foto: Andrea Morkusová

Hned první den oslav, ve čtvrtek 13. září, proběhla téměř tříhodinová večerní prohlídka reprezentačních prostor Staroměstské radnice a Rezidence primátora na blízkém Mariánském náměstí. Kromě sálů přístupných i při klasické prohlídkové trase (Obecní síň, pozdně gotická Stará radní síň, Brožíkův zasedací sál, Jiříkova síň a kaple Panny Marie) si mohli účastníci prohlédnout i běžně nepřístupné svatební prostory Staroměstské radnice, včetně dvou předsálí a zbytku jejího vyhořelého východního křídla s terasou a neobvyklým výhledem na Staroměstské náměstí. Následoval rychlý přesun do Rezidence primátora a bytu primátora na Mariánském náměstí, které se veřejnosti otevírají jen zcela výjimečně. Celou prohlídku doplnil zasvěcený výklad.

Páteční odpoledne patřilo prohlídce podzemí radničních budov zaměřené na tematiku květnových událostí roku 1945, v nichž Staroměstská radnice sehrála nemalou roli a při nichž byly její budovy vážně poškozeny. Úvodem návštěvníci zhlédli historické fotografie ilustrující dramatické události a krátké video z demolice vyhořelého východního křídla radnice. Pak již sestoupili do podzemí radničních budov - nejprve do běžně přístupných románských a gotických prostor, které svého času sloužily i jako vězení, posléze již do prostor, které byly návštěvníkům zpřístupněny vůbec poprvé v historii - především podzemních tunelů mezi Staroměstskou radnicí, Novou radnicí a Novou úřední budovou a do běžně nepřístupných sklepů radničních domů na Malém náměstí. Nechyběly ani románské prostory pod Novou úřední budovou včetně expozice Franze Kafky.

V sobotu proběhla řada přednášek o rekonstrukci Staroměstské radnice i jednoho z jejích největších lákadel, pražského orloje, z úst těch nejpovolanějších - pražského orlojníka Petra Skály, architekta a autora projektu rekonstrukce věže Petra Malinského a dvorního fotografa její opravy Martina Frouze. Nechyběla ani speciální prohlídka určená dětem doplněná o tajemné hádanky, výpravné scény a honbu za klíči od truhly s pokladem. Večer jste se mohli podívat i na to, jak dnes vypadá dějiště první pražské defenestrace, Novoměstská radnice, která si v letošním roce připomíná již 670 let od svého založení.

Hlavním bodem nedělního programu byly prohlídky přibližující milníky z dějin Staroměstské radnice. Návštěvníci při nich mohli opět zavítat do běžně přístupných i nepřístupných míst a sestoupit do temného podzemí domu U minuty. Významné momenty a postavy z dějin radnice připomněly divadelní scénky a nechyběly ani tematické projekce historických fotografií a hudební vystoupení. Pokud jste se stihli včas registrovat na stránkách společnosti Pražské vodovody a kanalizace, mohli jste zavítat i do tzv. Cizineckého vstupu pod Staroměstskou radnicí - někdejšího reprezentačního vstupu do pražské kanalizace, kde se ve spojné komoře stékají tři městské stoky.

Pondělní přednáška architekta Petra Kučery přiblížila nekonečný příběh české moderní architektury, kterým soutěže na přestavbu či dostavbu Staroměstské radnice jistě jsou. Za posledních 120 let se jich konalo rovných osm, ale žádná nevedla k realizaci. V následující přednášce popsal Petr Váňa, sochař novodobé kopie mariánského sloupu původně stojícího na Staroměstském náměstí, průběh a peripetie jejího vzniku. Závěr dne pak patřil koncertu ve slavnostním Brožíkově sále, při kterém zazněly slavné skladby populární hudby v podání Unique Quartetu, zpěvačky a muzikálové herečky Dashy a klavíristy Martina Kumžáka.

Závěrečný den oslav bude ve znamení kaplí. Můžete se podívat do čtyř běžně přístupných i nepřístupných kaplí Staroměstské radnice, stát se svědky slavnostního návratu původního oltáře do kaple Panny Marie, či se v ní zaposlouchat do tónů duchovní hudby od časů středověku až po současnost.

Další náhodné fotky z galerie...

Svatební předsálí Staroměstské radnice. Foto: Andrea MorkusováJiříkova síň Staroměstské radnice. Foto: Andrea Morkusová Podzemí Staroměstské radnice. Foto: Andrea MorkusováPodzemí Staroměstské radnice. Foto: Andrea Morkusová

|

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...