Divadelní putování za případem skutečné kauzy kolem zneužívání dětí nabídli v Plzni tvůrci z Polska

Divadelní putování za případem skutečné kauzy kolem zneužívání dětí nabídli v Plzni tvůrci z Polska90%

Arnold a Jesse Friedmanovi. Dva Američané, jejichž případem v osmdesátých letech minulého století žily celé Spojené státy. Muži obvinění ze sexuálního zneužívání dětí byli podle všeho odsouzeni na základě nedostatečných důkazů, a proto se dodnes vedou spekulace o tom, zda tyto hrozivé činy opravdu spáchali.

A právě na tento případ se rozhodl upozornit polský Teatr Ludowy, který v roce 2016 uvedl na divadelní scénu svou neobvyklou inscenaci Tajný život Friedmanových. V České republice se s ní představil v rámci Mezinárodního festivalu Divadlo, který se koná ve dnech od 12. do 20. září v Plzni. Dílo Marcina Wierzchowského se inspirovalo dokumentem Andrewa Jareckého Vše o Friedmanových, který byl dokonce nominovaný na Oscara a zvítězil na prestižním festivalu v Sundance. 

Jaké to je, když se život běžné rodiny obrátí naruby, otec se synem jsou odsouzeni ze zneužívání dětí a proti rodině se strhne neobvykle silná štvavá mediální kampaň? To mohou návštěvníci inscenace Tajný život Friedmanových zažít na vlastní kůži. Během ní totiž nesedí v hledišti, jak je běžným zvykem, ale prochází celým divadlem, aby postupně navštěvovali jednotlivé scény zkonstruované na základě dochovaných záznamů. Tedy žádná fikce. Vtažení do děje a vyvolané emoce se násobí bezprostředností a minimální vzdáleností mezi herci a diváky.  

Herci prochází přímo mezi publikem, které se stává nepostradatelnou 'postavou' celé hry. Je součástí policejního komanda, které se vrhá Friedmanovým prohledat byt, vypravěči příběhu se k němu několikrát sami obrací, aby mu objasnili některé situace a doplnili tak celkový kontext. Hovoří se členy rodiny, vyšetřovateli, advokáty i soudkyní. Divák si sám určuje, co bude sledovat a na co se zaměří. Zajímá vás mimika vyšetřovaného Arnolda Friedmana, když se své ženě snaží vysvětlit, co se to vlastně děje? Není problém. Můžete zajít klidně přímo k němu a zblízka sledovat každý jeho útrpný pohyb v obličeji. Jediné pravidlo? Nesedat si tam, kde jsou žluté lístečky.

Teatr Ludowy v plzeňském Novém divadle představil zcela nový divadelní model, v rámci něhož zkoumá mechanismy novodobého honu na čarodějnice i psychiku a nemožnost lidí se ve vypuknuté vřavě bránit. Nabízí vhled do celé události, nepřináší však odpovědi na to, zda jsou nebo nejsou Friedmanovi vinní nebo nikoliv. Na to ať si udělá názor každý sám. Návštěvníkům i díky neskutečnému výkonů herců přináší bezprostřední zkušenost.Diváci se stávají stalkery a dívají se ‘za zdi’. Co se skutečně honí jednotlivým aktérům v hlavě, se však nedozví. Ostatně odpovědí na tyto otázky si dodnes není jistí téměř nikdo. 

Neobvyklý divadelní zážitek, který trvá téměř tři hodiny, je neskutečně zajímavý, inovativní a znepokojující. Tajný život Friedmanových z hlavy nedostanete hodně dlouho, vždyť jste se vlastně stali vzdálenými svědky celého případu! A není vůbec vyloučeno, že se do jejich případu budete chtít ponořit ještě víc. Nejznepokojivější je však fakt, že ani tak jasnou pravdu kauzy Friedmanů nenajdete. Putování za jejím objasněním divadla Teatr Ludowy je ale vrcholným divadelním zážitkem.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!