To nejlepší z československé architektury posledního staletí nabídne pražská galerie Mánes

To nejlepší z československé architektury posledního staletí nabídne pražská galerie Mánes 

Výstava 100 let československé architektury se v galerii Mánes otevře 15. září. Představí významné stavby minulosti, přiblíží současnou architekturu a napoví i něco o budoucnosti. Mezi stovkou modelů ve dvou galerijních patrech bude zdarma do 10. října k vidění mimo jiné hotel International, Legiobanka nebo vila Tugendhat.

Dvoupatrová expozice je řešena jako „cesta“, během které návštěvníci poznají příběh architektury posledních sta let. Uvítá je část věnovaná Praze, kterou tvoří historické jednotlivých městských částí. K vidění budou modely proslulých staveb, jakými jsou Legiobanka od architekta Josefa Gočára, kostel Nejsvětějšího srdce Páně od Jože Plečnika, hotel International od Františka Jeřábka a mnoho dalších.

Následuje blok československé architektury, který ukáže to nejzajímavější z větších měst, třeba pardubické krematorium od Pavla Janáka, vilu Tugendhat v Brně od Mies van der Roheho, Loosův apartmán v Plzni, budovu 14/15 ve Zlíně od Jiřího Voženílka, OD Brouk a Babka v Ostravě od Karla Kotase nebo vysílač Ještěd od Karla Hubáčka. Na ten navazuje „ulička“ pražských a bratislavských pohledů do současnosti a budoucnosti – ukáže DRN na pražské Národní třídě, projekt Obchodního centra Letná nebo revitalizaci Kamenného náměstí v Bratislavě.

V přízemí zájemci najdou expozici věnovanou ateliérům reprezentujícím současnou českou a slovenskou architektonickou scénu – Lubomíra Závodného, AARH, Jakuba Cíglera, A1 Respect a další. 

Architektonické trendy z více než dvou desítek zemí po celém světě prezentuje následující expozice. Mezi nimi jsou k vidění jak ateliéry z exotických zemí, jakými jsou Peru, Mexiko, Vietnam, Čína či Austrálie, tak i ze silně zastoupených evropských proveniencí, například Francie, Španělska, Švédska či Dánska.

Součástí výstavy bude i akce Hravý architekt zaměřená na děti. Svými kresbami se zúčastní nejenom děti z pražských městských částí a z 25 škol z českých a slovenských měst, ale i malí návštěvníci ze zahraničí.

Foto Facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie Mánes nabízí i další akce

Místo konání: Galerie Mánes

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!