Divadlo pod Palmovkou otevírá visegrádskou sezónu. Vstoupí do ní Žítkovskými bohyněmi

Divadlo pod Palmovkou otevírá visegrádskou sezónu. Vstoupí do ní Žítkovskými bohyněmi 

Palmovka letos slaví 70 let od svého založení a pro diváky připravila představení ze všech zemí visegrádské čtyřky. Začne už 14. září, a to na svém domácím hřišti. Česko v tematické sezóně zastoupí Michal Lang, který zrežíroval adaptaci románu Kateřiny Tučkové.

Přínosné setkání s jinou kulturou a její zrcadlení, při kterém vzniká něco zajímavého. Tak popsal režisér Michal Lang setkání čtyř států a čtyř různých pohledů na divadelní tvorbu na Palmovce. Vzájemným sebepoznáním vstoupí divadlo už do svého 71. roku a k premiérovému uvedení si asi nemohlo vybrat lepší materiál.

Radost z další adaptace Žítkovských bohyní s držitelkou Thálie Terezou Dočkalovou v hlavní roli měla i autorka předlohy, spisovatelka Kateřina Tučková"Chtěla jsem hlavně, aby se knížka líbila čtenářům - a potom ať si dílo žije vlastním životem. Ale tohle je skvělé."

Uvedení dramatizace přitom nebylo úplně jednoduchým úkolem. Herci se museli vypořádat s nářečím a ne každému žítkovská mluva sedla"Mně to malinko dělalo problémy," přiznává Ivana Wojtylová, která ve hře ztvárnila roli Surmeny. "Byla to šichta rytmicky. Nářečí je taková hudební báseň. Nevím, zda mě to úplně bavilo, ale když už to porazíte, tak vás to jenom hladí. Potom je to hrozně hezké a příjemné," dodává.

Režisér Michal Lang ale přiblížil, že inscenace je hodně přizpůsobená tradiční češtině. "Udělali jsme verzi pro Pražáky. Je to dost náročná disciplína, zvlášť na tom místě. Každá rodina má navíc své odlišnosti. Začínáme s čistým nářečím, upraveným v dramatizaci. Když se postava vrací, tak je nářečí trochu ztracené a pak už mluví vyloženě česky. Postupně se to ztrácí."

Nejméně problémů měla s těžkou úlohou Tereza Dočkalová, která si podle svých slov hodně věcí upravila tak, "jak jí zobák narostl". 

Žítkovské bohyně poprvé potěší diváky 14. září večer. Následně Divadlo pod Palmovkou pozve ke spolupráci režiséry Jana Klatu z Polska, Vilmose Vajdaie z Maďarska a Slováky zastoupí Eduard Kudláč. Výrazné evropské režijní osobnosti doplní za Českou republiku již zmiňovaný Michal Lang, umělecký šéf a ředitel divadla. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!