Studio Ypsilon slaví 55. narozeniny

Studio Ypsilon slaví 55. narozeniny  

Tradiční pražská scéna Studio Ypsilon slaví 55 let své existence, oslava tohoto výročí proběhne ve velkém stylu a trvat bude celý týden. Do nové sezóny, která oficiálně začne v pondělí 17. září v pravé poledne hudebně-tanečním programem v pasáži Olympic, vstoupí pražská Ypsilonka díky letní revitalizaci prostor v novém kabátě.

Po loňském úspěchu s venkovním volně přístupným programem divadlo oficiálně zahájí sezonu krátkým pásmem písní z inscenací v pasáži Olympic. Na programu je ještě tentýž den od půl osmé večer kmenová Prodaná nevěsta, slavit se však bude celý týden. V úterý 18. září proběhne jubilejní 100. repríza Fausta a Markétky. Po tomto představení bude následovat beseda s diváky a hosty v divadelním klubu, hovořit se bude nejen o historii Ypsilonky a oslavách výročí, ale také o jejím dalším směřování i o budoucnosti divadel či kultury obecně.

Dále Studio Ypsilon uvede Varieté Freda A., a to jako partnerské představení televizního festivalu Zlatá Praha, který si letos rovněž připomíná 55 let od svého založení. Do dramaturgie týdenních oslav divadlo zařadilo i jednu z nejnovějších inscenací Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně pocta Jaroslavu Ježkovi, týden zakončí komedií Hlava Medúzy, kterou má na repertoáru od roku 1996.

Ypsilonka se stala nedílnou součástí české divadelní historie, a to jak svou poetikou, tak metodou kolektivní improvizace. Původně založil divadlo jako nezávislou experimentální skupinu Jan Schmid. Pod jeho vedením se Studio Ypsilon zúčastnilo různých divadelních festivalů a pravidelně vyjíždělo do zahraničí. Za více než půl století vzniklo na stovky inscenací, improvizovaných večerů a happeningů.

Velkou roli ve filozofii této výjimečné scény hraje náhoda, která stála v šedesátých letech i u zrodu jejího jména: „Byl jsem v té době na vojně, takže první inscenace Encyklopedické heslo XX. století se začala zkoušet v kasárnách, ale už to bylo divadelní společenství, jež přesahovalo vojenský útvar. Encyklopedické heslo mělo premiéru v kinosále vojenského útvaru 3256 v Liberci, a rázem bylo posláno na vojenský festival. Samotné divadlo zatím nemělo jméno, ale věděli jsme, že jsme studiem. Důstojník, který nás na festival doprovázel, tvrdil, že název mít musíme, takže pak do patřičné kolonky napsal X. Hned jsem se vzepřel, že takové divadlo poezie už existuje v Brně – tak tam napsal Y. Ypsilon. Studio Ypsilon. Takže náhoda podobná té, na kterou přišel kdysi Tristan Tzara, kdy se mu dostavilo pojmenování celého uměleckého hnutí dada,“ vysvětluje příběh její zakladatel Jan Schmid.

Fotografie: http://www.ypsilonka.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Studio Ypsilon

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!