Evoluce Predátorů vysává krev z originálu. Průměrná akce tradičního střihu hrála prim na úkor ještě slabších hrdinů

Evoluce Predátorů vysává krev z originálu. Průměrná akce tradičního střihu hrála prim na úkor ještě slabších  hrdinů50%

Zapomeňte na akční klasiku z roku 1987. Predátor se, věrný svému podtitulu, vyvinul. A to v akční nesmysl, kterým kina s velkým plátnem blokují prostor povedenějším filmům a divákům kazí oči. Až to uvidí sám Arnold, možná s rakouským přízvukem vypustí z úst podobné nadávky, jaké kdysi adresoval známému monstru z vesmíru ve zlatých predátorských časech před jednatřiceti lety.

Být, či nebýt a žít, či nežít. První známou shakespearovskou otázku si měl nadaný režisér Shane Black položit po čtení scénáře nového Predátora, na kterém se podílel, a zvolit druhou možnost. Následující část platí pro jeho postavy, kterým dovolil opustit příběh způsobem hodným filmů, jako jsou Final Destination nebo Saw. Až takový horor však nečekejte. Na sofistikované zabíjení přece jen nezbylo v novém (r)evolučním Predátorovi tolik prostoru. Do děje se naopak vešla krásná a chytrá žena, která v jednom kuse nadává, skupina postav, které nemyslí, a v neposlední řadě lidský záporák, který se směje blbostem. A nebojte, na rozpáraná břicha vlastně i dojde.

Třicet let po svém zemském debutu se Predátoři vrací zpět. Proč přišli a co chtějí? Země má na kahánku a naše oblíbená monstra přišla omrknout, kolik času máme, než nás zařadí do své evoluce a planetu obsadí. Naštěstí proti sobě mají partu naprosto šílených vojáků a evoluční bioložku s kuráží. No, kdo z vás to má?

Shane Black bohužel nedokázal ze známé značky vymačkat nic lepšího než tlupu bláznů, kteří se předhání v tom, jak nejhloupěji na plátně zemřou. Evoluce nevystraší, nepobaví a spíš rozladí. Kombinace mrtvol, nesmrtelného hrdiny a hezké vědátorky by se měla zakopat někam pod zem spolu s pokusy o další průměrnou invazi. Jistě, originál taky nebyl dílem Woodyho Allena či Aarona Sorkina akčních filmů. Točil se ale v jiné době, kdy svalnatci byli opravdu namakaní, ostří hoši a hon stvůry byl zábavný už jen proto, že se tak trochu nemohl brát úplně vážně. To byly dny.

Letošní remake, nebo chcete-li volné pokračování, ale selhává v každé žánrem předem dané úloze. Nabitou akci suplují volně visící orgány z těla, žena v týmu je ve vší úctě k Olivii Munn jen přívěskem k lavině testosteronu a hrůzná věc, která má zlikvidovat zemskou populaci, není schopná zabít hrdinu a světe div se ani jeho malého syna. To bychom ale skutečně nechtěli.

Co bychom rádi, je naopak více překvapivých momentů, nějaký dějový zvrat a méně stupidních sbohem (už jste někdy viděli, jak silové pole na vesmírné lodi seká pobožnému mariňákovi nohy?). V případě Blackova Predátora se ale nabízelo rozloučení už nějakých pár desítek minut před závěrečnými titulky. S přáním, že závěrečná třešnička na dortu nebyla pozvánkou na další sequel, který by tu pomyslnou revoluci v kinech mohl skutečně nakopnout. 

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Predátor: Evoluce

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!