Podzimní výstavy na jihu Čech: nábytek Oble, sametová revoluce i glyfosáty Andreje Dúbravského

Podzimní výstavy na jihu Čech: nábytek Oble, sametová revoluce i glyfosáty Andreje Dúbravského 

Jaké výstavy nabízí jihočeský region během podzimních měsíců? Přinášíme tipy na expozici socialistického nábytku značky Oble, výstavu připomínající listopadové události nebo přehlídku nových děl slovenského výtvarníka Andreje Dúbravského.

Listopad 1989

Za pár týdnů uplyne již třicet let od sametové revoluce. K výročním akcím se přidává také galerie ve Vodárenské věži v Táboře, která do neděle 29. září vystavuje dobové fotografie a artefakty především regionálního dění. Tipy na výstavy a akce k připomenutí listopadových událostí najdete zde.

100 let Jihočeského divadla

V letošním roce si kromě třicátého výročí pádu komunistické nadvlády v Československu připomíná i Jihočeské divadlo sto let od svého vzniku. U této příležitosti si můžete prohlédnout bilanční výstavu v českobudějovickém Metropolu v Galerii Nahoře, kde jsou k vidění divadelní snímky Bohuslavy Maříkové, jež byla uměleckou fotografkou Jihočeského divadla více než čtvrtstoletí. Expozice je otevřená do úterý 8. října.

Z výstavy 100 let Jihočeského divadlo. Foto: archiv Metropol ČB

Nejkrásnější české knihy roku 2018

Nedávno otevřená Galerie Ambit v Táboře aktuálně představuje publikace, které zvítězily v letošním ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy. Mezi oceněnými, které si můžete do konce října zdarma prohlédnout, nechybí román pro dětské čtenáře Moc a vzdor od Ilji Trojanowa, kniha o výtvarném umění Epos 257: Kořeny, větve, šlahouny Spolku Trafačka nebo třeba ilustrovaný česko-anglický abecedář ABCZ aneb H jako Havel.

Oble – nábytek s příběhem

V éře socialismu šlo o výbavu téměř každé domácnosti. Dýhovaný nábytek Oble, který se vyznačoval charakteristickým lesklým povrchem, končil po sametové revoluci často na skládkách. Oprášit historickou značku se rozhodla skupina designérů, která nové bytové doplňky, ale například i šperky představí od pátku 27. září v prachatické galerii Neumannka.

Z výstavy Oble – nábytek s příběhem. Foto: archiv Neumannky

Andrej Dúbravský – Glyphosate Orgy

Mladého a provokativního slovenského malíře ukazuje aktuální výstava v Galerii Mariánská v Českých Budějovicích. Pro tohoto výrazného umělce je obraz způsobem přemýšlení o světě, možností zpochybňovat jeho stereotypy a korporátní „pravdy“, ale zároveň i deníkovým záznamem a nejintimnější reflexí vlastního života. V případě děl v expozici, kterou můžete navštívit až do neděle 1. prosince, se nechal inspirovat vysoce karcinogenním herbicidem glyfosátem, který hojně používají zemědělci i zahrádkáři.

Z výstavy Andreje Dúbravského. Foto: archiv AJG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!