Textilní výtvarnice, která proslavila techniku art protis. Moravská galerie představuje Inez Tuschnerovou

Textilní výtvarnice, která proslavila techniku art protis. Moravská galerie představuje Inez Tuschnerovou 

Pražákův palác v Brně otevře 14. září výstavu věnovanou místní umělkyni Inez Tuschnerové, která je ve světě známá především díky využívání techniky art protis ve volné tvorbě, kostýmních návrzích i architektuře. Souběžně s touto expozicí zde bude do 27. ledna k vidění i výstava minimalistického sochaře Tomáše Hlaviny.

Ačkoli je brněnská rodačka Inez Tuschnerová proslulá především díky kostýmním návrhům pro film a divadlo, její záběr je mnohem širší. Po absolvování VŠUP absolvovala letní kurz u Oskara Kokoschky, který výrazně formoval její expresivní, gestické vyjádření. V 60. letech byla přizvána do Výzkumného ústavu vlnařského, kde začala experimentovat s netkanými textiliemi. Původní záměr využít tkaninu zvanou protis pro oděvní průmysl se ukázal jako nevhodný, a tak se stala uměleckým artiklem.

Art protis vznikl propojením spolupráce technologů s výtvarnými umělci. Za prvními realizacemi stojí kromě Tuschnerové také Antonín Kybal, Jan Rajlich či Jiří Trnka. Art protis prožíval v 70. letech skutečný boom a jeho navrhováním se zabývaly desítky lidí z Československa i zahraničí,“ dodala kurátorka výstavy Andrea Březinová. Textilní dekorace od Tuschnerové vytvořené touto technikou mnohdy pokrývaly celé interiéry, žádná realizace se však dodnes nedochovala.

Z výstavy Tomáše Hlaviny. Foto archiv MG

Hlavním zájmem umělkyně však byly kostýmní návrhy pro divadlo. „Její návrhy po výtvarné stránce výrazně přesahují to, co od prakticky koncipovaných návrhů pro zhotovení divadelních kostýmů očekáváme. Svým výrazným výtvarným rukopisem tvoří samostatná umělecká díla,“ uvedl přední český hudební vědec Jiří Zahrádka.

Druhá výstava, kterou Moravská galerie zpřístupní 14. září, je sbírka nových trojrozměrných objektů sochaře Tomáše Hlaviny. Jeho tvorbu charakterizuje minimalistické pojetí a užívání banálních věcí denní potřeby – trubek, papíru či svorek, které umělec dále zpracovává a vytváří z nich rafinované předměty. V expozici návštěvníci spatří šest umělcových objektů a instalací, které vznikly převážně během posledního roku.

Z výstavy Inez Tuschnerové. Foto archiv MG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Moravská galerie v Brně -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!