Funkcionalistický bytový design 20. až 40. let představí Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Funkcionalistický bytový design 20. až 40. let představí Uměleckoprůmyslové museum v Praze 

Stovky předmětů bytového designu značky Krásná jizba z let 1927 až 1948 budou od 13. září do 20. ledna k vidění v pražském Uměleckoprůmyslovém museu. Sbírka zahrnuje porcelán od Ladislava Sutnara, skleněné soubory Adolfa Loose, svítidla Miloslava Prokopa i bytový textil Antonína Kybala či Slávky Vondráčkové.

Krásná jizba, založená roku 1927, patřila k nejvýznamnějším českým institucím v oblasti bytové kultury a designu první poloviny 20. století. Stala se platformou uplatnění zásad funkcionalismu a prosazování požadavků na kvalitu průmyslové výroby užitných předmětů,“ uvedla autorka výstavy Lucie Vlčková.

Ambicí Krásné jizby bylo naplnění demokratických principů v oblasti kultury bydlení prostřednictvím produkce doplňků a bytového vybavení vysoké estetické a užitné hodnoty za ceny přístupné nejširšímu publiku. Ačkoli se ambice staly utopickou vizí, Krásná jizba svým sortimentem obohatila tisíce domácností, rozvinula spolupráci designérů s průmyslovou výrobou a odbornými školami a připomněla hodnoty původní řemeslné výroby.

Čajová a kávová souprava, anonymní návrh. Foto archiv UPM

Na výstavě v Uměleckoprůmyslovém museu najdou návštěvníci několik stovek objektů z různých materiálů, všechny ale pod značkou Krásná jizba. K vidění bude i nábytek nainstalovaný do ukázek interiérů třicátých a čtyřicátých let.

Zájemci si prohlédnou skleněné nápojové soubory či užitkové sklo Ladislava Sutnara, Ludviky Smrčkové nebo Adolfa Loose, porcelánový jídelní soubor Ladislava Sutnara ve všech vyráběných barevných variantách, keramiku Jindřicha Eckerta, svítidla navržená Miloslavem Prokopem, bytový textil z produkce dílen Antonína Kybala či Slávky Vondráčkové.

Skleněná souprava od Ludviky Smrčkové. Foto archiv UPM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Uměleckoprůmyslové museum v... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!