Jinčí alternativa města pohádky

Jinčí alternativa města pohádky 

Jinčí čin tentokrát oživí panelová sídliště v Jičíně. Třetí ročník vedlejšího programu festivalu Jičín - město pohádky zpestří festivalový týden o zajímavé přednášky, tvůrčí dílny, tanec, divadlo a hudbu. Vstupné bude dobrovolné.

Hlavní myšlenkou festivalu Jinčí čin je oživování zajímavých a leckdy opomíjených míst města Jičína. Tématem letošního ročníku se stala panelové sídliště. „Chceme poukázat na jejich půvab, výhody, nedostatky, ale i na potřebu je památkově chránit,” říkají organizátorky. Třídenní program bude zahájen 13. září v budově bývalé VZP na autobusovém nádraží, 14. září se přesune na sídliště Nové město - Jih a v sobotu 15.září na sídliště Husova (U trati).

Na život na sídlištích se program zaměří z praktického i teoretického pohledu. Každý den od 16 hodin budou probíhat přednáškové bloky: ve čtvrtek představí architekturu a urbanismus panelových sídlišť Michal Kohout, páteční přednáška Ondřeje Špačka rozebere život na sídlištích ze sociologického hlediska. Na tuto přednášku naváže diskuze zastupitelů města i obyvatel na téma současné situace a budoucího vývoje jičínských sídlišť. V sobotu Hana Řepková osvětlí přístup památkové péče k sídlištím.

Téma panelových sídlišť se však promítne i do dalších částí programu. Během tvořivých dílen si budou děti i dospělí moct vyrobit vlastní model paneláku, budku pro okřídlené obyvatele sídlišť nebo si vyzkoušet tvorbu graffiti. Aktivně se diváci budou moct zapojit i do sportovních utkání: v sobotu proběhne fotbalové klání.

Každý den bude program zakončen zajímavými koncerty, čtvrteční noc bude snivá - zazní hudba kapely Billow a hudebníka Lukase Landy. V pátek návštěvníky roztančí romská kapela Quatro boys a poté DJ Sestra. Na taneční atmosféru naváže v sobotu jeden z nejpovolanějsích odborníků diska Ventolin, zakončení festivalu si vezme na starost olomoucký hudební producent François Svalis.

Pro bližší a aktuální informace sledujte facebookovou stránku Jinčí čin a webovou stránku www.pohádka.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!