Pražský hrad vystaví unikátní sbírku výtvarných děl z akvizic T. G. Masaryka i Edvarda Beneše

Pražský hrad vystaví unikátní sbírku výtvarných děl z akvizic T. G. Masaryka i Edvarda Beneše 

Soubor děl převážně českých autorů 19. století, která po roce 1918 zakoupil pro Pražský hrad první československý prezident T. G. Msaryk, představí výstava v Císařské konírně. Od 12. září do 9. prosince zájemci spatří také moderní umění z akvizic Edvarda Beneše.

Název nové výstavy na Hradě – výrok „Tož to kupte!“ pronesl T. G. Masaryk, když rozhodl o nákupu cyklu akvarelů Život na panském sídle od předního českého malíře Josefa Mánesa. Nejen jeho díla budou na výstavě k vidění – návštěvníci si prohlédnou tvorbu i dalších oblíbených umělců prezidenta, mimo jiné Mikoláše Alše, Antonína Slavíčka, Vojtěcha Hynaise či Jakuba Schikanedera.

Zároveň je expozice seznámí s příběhem o tom, jak měla zakoupená díla spoluvytvářet obraz Pražského hradu coby symbolu nové demokratické republiky. Díla pro Hrad byla vybírána nejenom podle estetického klíče, ale i s jistým ideologickým cílem, který korespondoval s dobou vzniku samostatného Československa a politickými ambicemi jeho hlavních představitelů.

Otto Peters: Portrét prezidenta T. G. Masaryka, 1931. Foto © Jan Gloc, Správa Pražského hradu

Vybrané obrazy budou v reprezentačních a administrativních prostorách Pražského hradu v tomto složení vystaveny vůbec poprvé. Návštěvníci zde najdou i proslulá díla, mimo jiné Portrét Boženy Němcové od Josefa V. Hellicha, po dlouhé době vystavené Zrcadlo od Jaroslava Čermáka nebo Motiv z Kameniček Antonína Slavíčka.

Prohlédnou si i historicky poprvé zveřejněné malby, které vytvářely obraz prezidentského úřadu – portréty T. G. Masaryka a Edvarda Beneše od Otto Petrse či podobiznu kancléře Přemysla Šámala od Viktora Strettiho.

Vojtěch Hynais: Maří Magdaléna, 1886. Foto © Jan Gloc, Správa Pražského hradu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Pražský hrad nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!