Zažijte Prahu jinak! Přehled nejzajímavějších programů z hlavního města

Zažijte Prahu jinak! Přehled nejzajímavějších programů z hlavního města 

Každoroční sousedské slavnosti Zažít město jinak se letos po celé republice uskuteční v sobotu 21. září. Vybrali jsme pro vás akce ze všech koutů metropole od Prahy 1 až po Prahu 10, které byste neměli přehlédnout.

Praha 1: Kampa

Program v parku na Kampě začne dopoledním sousedským brunchem, kam můžete přinést i vlastní dobroty. Hned po jeho skončení bude gastronomická část pokračovat dozvuky Malostranského vinobraní s muzikanty a taneční z Horňácka. Během odpoledne se můžete těšit na sjezd Čertovky na kánoích a paddleboarding, slackline neboli chození po laně či saunování na zahradě. Pro nejmenší bude nachystán dětský koutek a tvořivá dílna, večer si s rodiči budou moci u táboráku opéct buřty.

Praha 2: Nuselské schody

Tamější program ještě není zcela kompletní, už teď je ale jisté, že návštěvníky čeká spousta netradičních aktivit. Ať už jde o ochutnávku experimentálního piva ze Siřemi, vsi proslavené pobytem Franze Kafky, prodej nuselského merche nebo kousků z hvězdného sekáče, workshop zaměřený na hula hoop obruče nebo recyklování, při němž si vyrobíte náušnice z pivních zátek nebo peněženku z nápojových kartonů. K tomu vám zahrají DJs z Woodstock Baru.

Praha 3: park Radost a Siwiecova

Prostor nedaleko tramvajové zastávky Husinecká na Žižkově ožije divadlem, tancem a dalším programem. Během celého odpoledne bude probíhat kávový workshop a také fotografická dílna s polaroidem. Nebude chybět ani divadelní představení pro ratolesti, taneční performance Markéty Jandové z Divadla Ponec, soutěž v pojídání kuřecích křidýlek nebo prohlídka významné funkcionalistické stavby a prvního pražského mrakodrapu – Domu Radost (dříve Domu odborových svazů).

Praha 4: Michle – Jihlavská

V ulici blízko stanice metra Budějovická si užijete společné grilování se sousedy, mezitím si vaši potomci budou moci vyzkoušet chůzi na chůdách, ping pong nebo florbal a také si něco vyrobit ve výtvarné dílně.

I v Michli nezapomínají na ekologii, návštěvníci budou mít možnost vytvořit šperky z PET lahví. Uskuteční se také komentované prohlídky tamějšího protiatomového krytu, šachový turnaj nebo přednáška reportéra Tomáše Poláčka o jeho cestě stopem po Africe.

Praha 5: náměstí 14. října

Nedaleko stanice metra Anděl se nachází chátrající ventilační šachta, kterou se během akce pokusí revitalizovat street artisti přímo před očima návštěvníků. Ti ale nebudou jen přihlížet, naopak si budou moci tento druh umění sami vyzkoušet. Chystá se tu graffiti workshop, umělecká zóna, kde si vylepšíte starou bundu nebo tričko na originální módní kousek či tattoo zóna s artistkou Dinou. Najdete tu i koutek s japonskými dezerty nebo mazlící stánek se psy zachráněnými z množíren.

Praha 6: Kampus Dejvice

Nadšenci pro moderní technologie, robotiku nebo astronomii by neměli minout program v areálu dejvického univerzitního kampusu. Probíhat bude na vícero místech, čeká vás vystoupení světového mistra v biketrialu, koncerty, sférické promítání vzdělávacích filmů v mobilním planetáriu, komentovaná prohlídka Národní technické knihovny, bezplatné projekce snímků Matrix či Ready Player One: Hra začíná nebo dílna s umělou inteligencí, která vám třeba namíchá drink.

Praha 7: Smyčka Špejchar – „Kolonka“

Prostranství okolo tramvajové smyčky Špejchar na okraji Letenských sadů letos přivítá básníky, hudebníky i historiky. Odpoledne se budete moci zúčastnit procházky po opuštěných vilách v ulici Milady Horákové, přednášky o architektonicko-urbanistickém či dopravním vývoji zdejší lokality, performance slam poetristky LUMI, její sestry, rovněž básnířky, a kunsthistoričky Lenky Chýlové nebo koncertů kapel Člověk Krve či Schrödingerova kočka.

Praha 8: Elsnicovo náměstí

Trochu jiným způsobem zažijete náměstí v Libni, kde sobotní odpoledne zpestří hry, hudba, umění i gastronomické pochoutky. Program odstartuje dopolední procházkou po čtvrti s lidmi bez domova ze spolku Pragulic, odpoledne bude přístupná komunitní zahrada Kotlaska, která pomáhá bývalým vězňům.

Zamířit budete moci i na prohlídku Divadla pod Palmovkou, jež vás zavede do zázemí i zkušebny (nutná rezervace), na výtvarný workshop nebo promítání historických videí.

Praha 9: Odkolek

Jméno slavné pekárny zná každý, málokdo však ví více o její historii. Dlouho uzavřená továrna na chléb s mlýny ve Vysočanech bude mimořádně otevřená právě během akce Zažít město jinak. Kromě rodu jejích zakladatelů se dozvíte něco o jejích výrobcích při zhlédnutí dobového filmu, připravuje se i ochutnávka krocínkovské kuchyně, cirkusové vystoupení nebo živý hudební doprovod.

Praha 10: Na Slatinách

V zahradnické osadě Na Slatinách poblíž Bohdalce se program ponese v historickém i hororovém duchu. Nejvíce láká na orientační běh Járy Cimrmana na počest zdejšího rodáka Zdeňka Svěráka, jehož syn zde navíc natočil snímek Obecná škola, přihlašovat se na závod můžete do 18. září. Nejznámější české fiktivní osobnosti tu zároveň slavnostně odhalí sochu.

Těšit se ale můžete i na fotokoutek, komentovanou vycházku po okolí nebo promítání zmíněného filmu na čerstvém vzduchu. Na nejmenší čeká mimo jiné rej strašidel spojený s dětskou diskotékou.

Foto: Adéla Vosičková, archiv Zažít město jinak

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!