Podzimní výstavy na západě Čech: retrospektiva Studia Najbrt, Dracula i karlovarské sopky

Podzimní výstavy na západě Čech: retrospektiva Studia Najbrt, Dracula i karlovarské sopky 

Přemýšlíte, kam se vydat na výstavu v Plzeňském nebo Karlovarském kraji? Přijďte si prohlédnout práce grafického Studia Najbrt i krvelačné postavy z hororů nebo se seznámit se sopečnou aktivitou v Čechách.

Křehká krása motýlů

Na sběratelství motýlů se zaměřuje výstava v Národopisném muzeum Plzeňska, která se otevře v pátek 6. září. Kromě ukázky ze sbírek zoologického oddělení pořádajícího Západočeského muzea na návštěvníky čeká i detail motýlího křídla pod mikroskopem nebo informace o ekologii a ochraně motýlů, kterých v posledních letech, stejně jako hmyzu obecně, znatelně ubývá.

Z výstavy Křehká krása motýlů. Foto: archiv ZČM

Já, hrdina

Každý z nás se může stát hrdinou a zachránit lidský život, to připomene od soboty 7. září výstava v plzeňském DEPO2015 určená především dětským návštěvníkům. Ti se hravým způsobem obeznámí s tím, co obnáší každodenní práce hasičů, záchranářů nebo policistů, a zároveň se naučí správnému chování v krizových situacích na uměle vytvořeném dopravním hřišti se simulovanou nehodou.

Dracula a ti druzí

Bojíte se rádi? V tom případě byste neměli přehlédnout výstavu ve sklepení sokolovského zámku, která představí slavné krvelačné postavy z hororových příběhů. Od středy 11. září do neděle 27. října se můžete těšit na setkání nejenom s Draculou, ale také s Kateřinou z Komárova neboli Karlštejnskou paní nebo třeba s nechvalně známou Alžbětou Báthoryovou.

Studio Najbrt Basics

Věhlasné české grafické Studio Najbrt si letos připomíná čtvrtstoletí své existence pod vedením Aleše Najbrta a u této příležitosti pořádá Západočeská galerie retrospektivní výstavu. Od středy 11. září si v plzeňské výstavní síni 13 prohlédnete více než padesát návrhů od autorových počátků v osmdesátých letech až po období po roce 1994. Základem expozice je standardizovaný formát bílého trička, které se pro studio stalo takřka ikonickým. 

Ikonické tričko Studia Najbrt. Foto: archiv najbrt.cz

Hory oheň plivající aneb sopky našeho kraje

Jak vznikají sopky a jaké další produkty než popel a lávu vytvářejí? To se dozvíte na výstavě v Muzeu Karlovy Vary, která laikům přibližuje vulkány z různých úhlů pohledu. Od středy 11. září se můžete těšit na zbrusu novou animaci prezentující aktivitu regionálních sopek Šemnická skála a Komorní hůrka, pro děti bude připraven model sopky, „zvonkohra“ ze znělcových desek nebo hledání otisků listů a minerálů v laharových uloženinách.

Z výstavy Dracula a ti druzí. Foto: archiv Letohrádku Mitrovských

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!