Přehled vinobraní v Čechách: kam za dobrým vínem a kulturním programem?

Přehled vinobraní v Čechách: kam za dobrým vínem a kulturním programem? 

Přemýšlíte, kam se letos vydat na vinobraní po Čechách? Máme pro vás sedm tipů na oslavy vinné révy, kde si kromě degustace burčáku a vína užijete i bohatý doprovodný program.

Vinobraní na Kačině

Tradice vinobraní na středočeském zámku Kačina sahá až do roku 1847. To letošní se uskuteční v sobotu 7. září a těšit se můžete na přehlídku českých, moravských i zahraničních vín a lokálních produktů. Bohatý doprovodný program tentokrát láká na koncert kapely No Name, orchestru Jaroslava Ježka s Jitkou Zelenkovou nebo Green Day Revival, chybět nebude ani cimbálová muzika. Po celý den budete mít možnost ochutnat čerstvé hrozny a vinnou šťávu, pro nejmenší bude nachystán dětský park, naučná procházka nebo ohrada s domácími zvířátky z farmy.

Roudnické vinobraní

Zámecký areál v Roudnici nad Labem ožije svátkem vinné révy už tuto sobotu 7. září. Kromě degustace vín a burčáku láká na hudební program, který letos zahrnuje koncerty zvučných jmen domácí hudební scény – na pódiu se vystřídá kapela Buty, Wohnout, Mirai, Walda Gang, Děda Mládek Illegal Band se zpěvačkou Olgou Lounovou nebo Madiou.

Vinobraní na Kuksu

Ochutnávku letošního vína a burčáku nabízí také Hospital Kuks, kde se vinobraní koná v sobotu 14. září. Kromě již tradičního jarmarku lidových řemesel na návštěvníky tentokrát čeká také pouštění vína po historickém kaskádovém schodišti, vystoupení Queenie – Queen Tribute Bandu, akustický koncert kapely Volant nebo hudební pásmo Márdiho a Pítrse z Vypsané fiXy společně s Lukasem z Fundamentalisty. Ratolesti se budou moci vyřádit v dětské zóně se skákacím hradem, VR nebo mini olympiádou.

Vinobraní v Litoměřicích

Pěstování vinné révy je neodmyslitelně spjato také se severočeskými Litoměřicemi, které letos oslavy vína chystají na pátek 20. a sobotu 21. září. Na několika scénách v centru města se představí Ivan Hlas trio, Michal Hrůza s kapelou, Pokáč, Michal Kindl, George Michael Freedom Project nebo Ewa Farna, malí návštěvníci se můžou těšit na ukázky sokolníků, rytířské turnaje, ohňové kejklování, středověké tance nebo cirkusovou zábavu.

Mělnické vinobraní

Nabitý program čeká i návštěvníky vinobraní v Mělníku o víkendu od pátku 20. do neděle 22. září. Poslechnout si budou moci vystoupení slavných interpretů, jakými jsou Monkey Business, Jelen, Janek Ledecký, PSH, Jasná páka, Lenny, Vltava, Polemic nebo třeba Voxel. Tamější oslava vína není jen o hudbě – na programu bude i historický průvod alegorických vozů, velkolepý ohňostroj nebo pohádka pro děti s vinařskou tematikou.

Žernosecké vinobraní

Během posledních zářijových dnů poteče víno proudem ve městě s dávnou tradicí vinařství, která zde započala už ve 12. století. Velké Žernoseky zvou na vinobraní v pátek 27. a v sobotu 28. září a stejně jako v loňském roce čeká jeho návštěvníky bohatý kulturní program, jehož zlatým hřebem bude tematický průvod v čele s králem vína Bakchusem a závěrečným slavnostním ohňostrojem.

Karlštejnské vinobraní

Vinobraní každoročně patří také k hlavním kulturním událostem na Karlštejně. Příchod císaře římského a krále českého Karla IV. si můžete užít hned dvakrát, a to v sobotu 28. a v neděli 29. září vždy od 13.30 hodin. I tentokrát si budete o posledním zářijovém víkendu moci projít historický řemeslný jarmark, zhlédnout rytířský turnaj, projet se parním vlakem ze smíchovského nádraží a zpět nebo zajít na sobotní divadelní představení Noc na Karlštejně.

Přehled vinobraní v Praze najdete zde.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!