Legendární Expo 58 slaví 60 let. Do připravované výstavy můžete přispět i vy!

Legendární Expo 58 slaví 60 let. Do připravované výstavy můžete přispět i vy! 

Bývalá restaurace Expo 58, jež byla součástí prezentace Československa na světové výstavě v roce 1958, slaví 60 let od svého vzniku. Dílo trojice českých architektů je inovativním mixem technologií, architektonického designu a funkčnosti. Do připravované výstavy mapující její historii teď může přispět i veřejnost.

Projekt Expospektiva se uskuteční v rámci Designbloku 28. a 29. 10. 2018 a jeho součástí budou i přednášky o bruselském stylu, ukázky nábytku nebo přehlídka kreativních reklam posledních let. „Chceme oživit atmosféru doby, kdy restaurace patřila mezi nejoblíbenější místa v Praze. Spousta lidí má s tímto místem spojené hezké zážitky a zejména na ty se nyní obracíme: máte-li videa, fotky, psané vzpomínky nebo jiné materiály vztahující se k restauraci v době 60. - 80. let, prosím kontaktujte nás na emailu expospektiva@expo58.cz. Vaše vzpomínky se mohou stát součástí výstavy,“ říká Simona Kožuchová, komunikační manažerka Havas Prague.

Budova restaurace získala na Světové výstavě v Bruselu dvě ceny za inovativní mix moderních technologií, architektonického designu a funkčnosti a obdržela i nejvyšší ocenění – Zlatou hvězdu. Architekti František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný tak povznesli československou architekturu na světovou úroveň. Unikátní stavbu tehdy navštívilo mnoho celebrit a státníků, mimo jiné monacký princ Rainier III. se svou ženou Grace Kelly, Walt Disney a řada dalších.

Po ukončení výstavy byla stavba rozebrána, přepravena do Prahy a znovu postavena v Letenských sadech na místě s nádherným výhledem na město. V roce 1964 bylo Expo 58 prohlášeno za kulturní památku, jeho další osudy však byly pohnuté. Po sametové revoluci byl pavilon vydražen soukromým majitelům a postupně chátral, až z něho zbyl jen ocelovo-betonový skelet. Na počátku tisíciletí byl však opraven a stavba získala cenu The Best of Realty v kategorii rekonstrukcí za rok 2002. Dnes se příležitostně otevírá veřejnosti a pravidelně se účastní Designbloku i mezinárodní akce Open House.

Foto: archiv Expa 58

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Legendární Expo 58 slaví 60 let. Do připravované výstavy můžete přispět i vy!
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!