9 road movies, které stojí za to vidět

9 road movies, které stojí za to vidět 

Do kin právě vstoupila road movie režiséra Olma Omerzu s názvem Všechno bude. Poohlédněme se za povedenými filmy tohoto žánru, při jejichž sledování čas rozhodně ztrácet nebudete.

1. Bezstarostná jízda

Režijní i scenáristický debut Dennise Hoppera, který v tomto snímku navíc ztvárnil hlavní postavu Billyho, je baladou o více než 3000kilometrové cestě dvou kamarádů na neworleanský karneval Mardi Gras. Ikonická je především role Jacka Nicholsona coby volnomyšlenkářského advokáta. Scénář předem nebyl úplně kompletní – tvůrci dali během natáčení velký prostor improvizaci, nehercům a v neposlední řadě také inspiraci z marihuanového opojení.

2. Zlomené květiny

Mysteriózní komedie Jima Jarmusche o stárnoucím donchuánovi (Bill Murray), který se ze záhadného dopisu dozví o svém biologickém synovi a s pomocí souseda začne pátrat, která z jeho bývalých milenek (mezi nimiž figuruje Sharon Stone i Tilda Swinton) je matkou onoho dítěte. Film stojí především na hereckém výkonu skvělého Murrayho s jeho přesvědčivou rezignací a cynickým humorem.  

3. Thelma a Louise

Není to pravidlem, přesto je zločin častým důvodem cesty v tomto žánru. Příkladem může být slavné drama Ridleyho Scotta podtrhnuté hudbou Hanse Zimmera – tragický příběh životem ošlehané servírky Louisy (Susan Sarandon) a naivní ženy v domácnosti Thelmy (Geena Davis), která s kamarádkou bez vědomí manžela vyrazí na dámskou jízdu. Během cesty si Thelma vynutí zastávku v baru, kde se ji pokusí znásilnit místní záletník a Louise ho ze vzteku zastřelí. Únik z každodenní reality se tak rázem změní na útěk před hrozícím vězením. Ve filmu ve vedlejší roli zazářil tehdy 27letý Brad Pitt.

4. Rodina je základ státu

Variaci na Viktora Koženého či Radovana Krejčíře natočil před sedmi lety Robert Sedláček a obsadil do něj jedny z nejlepších tuzemských divadelních herců – Martina Fingera, Jiřího Vyorálka, Simonu Babčákovou, Evu Vrbkovou v čele s Igorem Chmelou. Snímek pojednává o bývalém učiteli a nyní milionáři, který poté, co vyplují na povrch podezřelé finanční machinace spojené s jeho osobou, uprchne i s rodinou na jižní Moravu. Film proměnil čtyři nominace na Ceny české filmové kritiky.

5. Zběsilost v srdci

A máme tu další road movie s kriminálním motivem. Tentokrát však hlavní hrdinové – milenci Lula (Laura Dern) a Ripley (Nicholas Cage) nejsou na útěku před spravedlností, ale před Ripleyho potenciální tchyní (Diane Ladd – ve skutečnosti matka ústřední herečky), nepřející jejich vztahu. Z filmografie režiséra Davida Lynche jde zřejmě o jeho „nejnormálnější“ snímek, který proslavil zpěváka Chrise Isaaka a jeho hit Wicked Game.

6. Bokovka

Když se blíží chomout, není nad rozlučku se svobodou plnou vína a žen. Staří přátelé Jack (Thomas Haden Church) a Miles (Paul Giamatti) se vydají na cestu po kalifornských vinicích pouhý týden před Jackovou svatbou. Zatímco introvertní Miles chce jen poznat dobré odrůdy, přitažlivý Jack touží si ještě naposledy pořádně užít. Jestli se vrátí domů a ožení se, není vůbec jisté. O jeho roli hodně stál George Clooney, ale režisér Alexander Payne se chtěl vyhnout obsazení hollywoodských hvězd.

7. Strach a hnus v Las Vegas

V totálním rauši se nachází novinář Raoul (Johnny Depp) a jeho právník Dr. Gonzo (Benicio Del Toro) na psychedelické cestě z Los Angeles do Las Vegas a následně po zdejších kasinech, hotelích a ulicích. Film jednoho z Monty Pythonů Terryho Gilliama je adaptací stejnojmenné knihy Huntera S. Thompsona, představitele tzv. nového žurnalismu, jenž si kladl za cíl podat co nejsubjektivnější pohled na danou událost.

8. Jízda

Nejznámější česká road movie o svobodných devadesátkách a poněkud netypický film režiséra Jana Svěráka. V příběhu o kamarádech na cestě kabrioletem po jižních Čechách bez určení cílového místa si zahráli jen dva profesionální herci – Anna Geislerová a Jakub Špalek, k nimž přibyl hudebník Radek PastrňákButy, který s kapelou dodal snímku hudbu, a režisér Filip Renč. Zbytek účinkujících tvořili náhodní kolemjdoucí. Film byl natočen za tři týdny a podílelo se na něm pouze devět tvůrců.

9. Kalifornie

Polozapomenutý snímek v režii debutujícího Dominika Seny (60 sekund, Hon na čarodějnice) vypráví o společné cestě dvou naprosto odlišných párů – intelektuálů Briana (David Duchovny) a Carrie (Michelle Forbes) a „jednoduššího“ Earlyho (Brad Pitt) a Adele (Juliette Lewis) po místech činů brutálních masových vrahů. Brad Pitt a Juliette Lewis byli před natáčením partneři i ve skutečnosti. Režisér je do snímku obsadil, aniž by tušil, že se před nedávnem rozešli po čtyřletém vztahu.

Foto Polygram Filmed Entertainment

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!