Velký přehled vinobraní v Praze: kam zajít na dobré víno i za kulturním programem

Velký přehled vinobraní v Praze: kam zajít na dobré víno i za kulturním programem 

Prázdniny nenávratně skončily, blíží se babí léto a s ním spojené oslavy sklizně vinné révy. Přinášíme vám tipy na jedenáct vinobraní v různých částech hlavního města, která nabídnou nejenom rozmanitá vína z tuzemska i zahraničí, ale také koncerty cimbálové muziky a další bohatý program.

Vinobraní v Edenu

Malé náměstí před nákupním centrem Eden zaplní v pátek 6. září patnáct českých i moravských vinařství. Vstupenka v ceně 220 korun vám umožní neomezenou degustaci všech vzorků. Kulatý desátý ročník vinobraní ve Vršovicích láká i na koncert cimbálové muziky nebo na soutěže o vstupenky na řízenou degustaci vína.

Letňanské vinobraní

Víno poteče proudem také na Staré Návsi v Letňanech. Během sobotního odpoledne 7. září tam zazní melodie cimbálové muziky Professional JMF Music, odehraje se kouzelnická show i pohádka pro děti a chybět nebudou ani koncerty kapely Flám, uskupení Holokrci nebo operního a muzikálového zpěváka Mariana Vojtka. Těšit se můžete i na soutěže nebo atrakce. A do vydání zásob navíc dostanete skleničku na víno zdarma.

Gala festival vín

Na exkluzivní ochutnávku vín ze sedmi zemí světa zve malostranský Hotel Hoffmeister. Za vstupenku v ceně 790 korun získáte neomezenou degustaci vzorků, drobné občerstvení a vodu. Na Gala festivalu vín si ve středu 11. a ve čtvrtek 12. září navíc poslechnete živou latinskoamerickou hudbu a zhlédnete i módní přehlídku.

Vinohradské vinobraní

Kam jinam se vydat za vínem než na Vinohrady. Lokální vinařství z Čech, Moravy i zahraničí se budou v pátek 13. a v sobotu 14. září prezentovat na náměstí Jiřího z Poděbrad. U skleničky vína, burčáku nebo třeba moštu si navíc zadarmo budete moci poslechnout koncert cimbálové muziky, Petra Spáleného a jeho Apollo Band, The Tap Tap, Vltavy nebo Pokáče.

Vinobraní svaté Kláry

Tradiční vinobraní na trojské vinici svaté Kláry s výhledem na panoramata metropole se tentokrát koná o víkendu od 14. do 15. září. Kromě vín předních domácích producentů bude k ochutnání samozřejmě i víno tamější produkce. Letošní doprovodný program zahrne vystoupení vítěze SuperStar Vlasty Horvátha i hudbu jiných žánrů, třeba world music, swing a dixieland, country bluegrass nebo balkánskou dechovku. Po oba dny navíc budete moci nahlédnout do výrobny vína. Plné vstupné stojí 200 korun, snížené 130 korun.

Vinobraní na Pražském hradě

Tradiční vinobraní v Královské zahradě Pražského hradu se letos koná v sobotu 14. a v neděli 15. září. Ochutnat budete moci čerstvě vylisovanou hroznovou šťávu na replice historického ručního lisu, samozřejmě také burčák, rozmanitá vína nebo lokální české potraviny. Z kyjovského regionu dorazí na Hrad folklorní soubory, pro děti bude připravena interaktivní soutěž a těšit se mohou i na vystoupení šermířů.

Vinobraní na Grébovce

Vinobraní s bezplatným vstupem se bude konat i na dalších místech Prahy 2, a to v pátek 20. září na náměstí Míru a v sobotu 21. září v Havlíčkových sadech neboli Grébovce. Bohatý doprovodný program nabídne vystoupení hudebníků Support Lesbiens nebo Moondance Orchestra, stand up show Richarda Nedvěda, taneční ukázky v podání účastnice StarDance Veroniky Lálové i několik akcí pro nejmenší.

Kunratické vinobraní

V prostorách u Kunratické tvrze budete mít možnost od pátku 20. do neděle 22. září vyzkoušet různé odrůdy tuzemských i zahraničních vín, ochutnat burčák nebo různé pochutiny k vínu. Program láká na koncert cimbálové muziky, tombolu, pohádkové představení pro nejmenší či dětské soutěže. Na nejmenší o víkendu čeká i malování na obličej, kreslení obrázků pískem a další aktivity. Jednodenní vstupné činí 70 korun, třídenní 100 korun.

Chuchelské vinobraní

Vůbec poprvé se letos uskuteční vinobraní ve Velké Chuchli, a to v areálu K8 nedaleko tamější sokolovny u zastávky Starochuchelská. V sobotu 28. září se sem sjedou vinaři ze středních Čech i hlavního města. Akci zpestří vystoupení hudebních interpretů, aktivity pro ratolesti, soutěže nebo tombola.

Vinobraní na Náplavce

Na oslavě babího léta na Rašínově nábřeží se budou v sobotu 28. září prezentovat malá rodinná vinařství z jižní Moravy i nepříliš známá ze zahraničí. K degustaci vám zazpívá dvojice hrající multižánrovou hudbu Bechy a Fee, boyband Dabljů s repertoárem coverů světových hitů a dovršením programu bude vystoupení herečky známé ze seriálu Most! Eriky Stárkové. Akci bude moderovat komik z pořadu Na stojáka Daniel Čech. Skleněná vstupenka činí 100 korun.

Svatováclavské vinobraní

Svátek patrona Čech a Moravy se bude řádně slavit také ve Ville Richter nedaleko Pražského hradu. Během vinobraní v sobotu 28. září se návštěvníci budou moci seznámit s víny předních tuzemských výrobců a k tomu si užít tamější daleký výhled na historické centrum města. Zároveň poznají práci vinohradníka nebo si prohlédnou ruční lis na lisování hroznů i artefakty spojené s pěstováním révy.

Vinobraní na Andělu

Okoštovat vína z Moravy, Mělnicka nebo Litoměřicka uprostřed pracovního týdne budete mít možnost ve středu 16. října v pěší zóně na Andělu. Chybět nebudou ani rakouská, maďarská, německá, francouzská a v neposlední řadě italská vína. Doplnit je budete moci specialitami z grilu, rybami, mořskými plody, sýry nebo uzeninami. Těšit se můžete také na živou hudbu a taneční vystoupení.

Tipy na vinobraní v Čechách najdete zde.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!