Podzimní výstavy na Moravě: Věstonická venuše poprvé v Olomouci i malebná Pálava

Podzimní výstavy na Moravě: Věstonická venuše poprvé v Olomouci i malebná Pálava 

Kam zamířit během podzimních měsíců do muzea či galerie na Moravě? Těšit se můžete třeba na vůbec první vystavení Věstonické venuše, obrazy i fotografie pálavské krajiny nebo na proměny zlínské industriální architektury po sametové revoluci.

Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta

Dosud téměř neznámého židovského architekta první poloviny 20. století si klade za cíl představit aktuální výstava na brněnském hradě Špilberk. Jen v Bratislavě realizoval desítky staveb ve spolupráci s Ignácem Vécseiem, mezi jejich nejslavnější práce patří obytný soubor Nová doba, funkcionalistická Vila Pfeffer nebo Vila L. Do neděle 3. listopadu si v expozici můžete prohlédnout originální plánovou dokumentaci děl, dobové i aktuální snímky objektů nebo modely, k dispozici budou také audionahrávky prezentující Weinwurmovy úvahy o architektuře.

Změny a vize industriální architektury ve Zlíně 1989 – 2019

O industriální budovy je v poslední době nebývalý zájem – to je ústřední téma aktuální výstavy Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně zasazené do Baťova institutu číslo 14. Představuje tamější architektonické projekty z posledních třiceti let, které zachránily někdejší tovární haly, nádraží, pivovary či hutě revitalizací, po níž budovy slouží novému účelu. Expozice je k vidění do neděle 10. listopadu.

Z výstavy Změny a vize industriální architektury ve Zlíně 1989 – 2019. Foto: archiv KGVUZ

Pálavo nádherná

Malebný region, který ve své literární tvorbě reflektoval i básník Petr Bezruč, je námětem chystané výstavy v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě. Od pátku 20. září budou mít návštěvníci možnost si prohlédnout obrazy Danuše Vítkové-Klímové a fotografie Vlastimila Vojáčka, na nichž autoři zachytili úrodnou vinařskou oblast, která je osídlena už od neolitu a již výrazně poznamenala stavba přehrad Nové Mlýny.

Theodor Pištěk

Celý prostor Domu umění na Malinovského náměstí v Brně zaplní od středy 25. září díla významného výtvarníka, který proslul zejména získáním Oscara za kostýmy k Formanovu snímku Amadeus. Retrospektivní výstava se zaměří na tvorbu Theodora Pištěka od počátku šedesátých let až po současnost a nabídne autorovy rané asambláže, nejznámější hyperrealistické malby i ukázky z posledního cyklu obrazů Rozhovory s Hawkingem umístěného kolem instalace ve tvaru pyramidy s názvem Kde budu žít příště.

Theodor Pištěk: Angelus, 1978. Foto: archiv Domu umění Brno

Věstonická venuše

Pouhých dvanáct dní bude ve Vlastivědném muzeu Olomouc vystavena unikátní 11,5centimetrová soška nahé ženy z období starší doby kamenné, která podle místa jejího nalezení získala název Věstonická venuše. Keramické dílo staré více než 27 tisíc let je veřejnosti ukazováno jen při výjimečných příležitostech. V hanácké metropoli si jej budete moci prohlédnout od 27. listopadu do 8. prosince.

Z výstavy Pálavo nádherná... Foto: archiv Muzea Brněnska

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!