10 akcí zdarma, které vás na podzim čekají v Praze

10 akcí zdarma, které vás na podzim čekají v Praze 

Léto už definitivně skončilo. Zpříjemnit si sychravý podzim můžete na některé z bezplatných akcí v hlavním městě. Přinášíme vám výběr deseti z nich, které nás nejvíce zaujaly.

1. 99. narozeniny Medy Mládkové

Požehnaného věku 99 let dosáhne 8. září mecenáška umění Meda Mládková. Museum Kampa, jehož je zakladatelkou, při této příležitosti nabídne tuto sobotu volný vstup nejen do stálé expozice, ale i na aktuální výstavy Cecil Beaton, Rudolf Němec, Kupka, Gutfreund, Kolář a Hommage a Peter Vajda. Každou celou hodinu se bude konat komentovaná prohlídka muzea. Bohatý program chystá také Muzeum skla Portheimka či Werichova vila.

2. Dějiny s nadhledem

Poznejte blíže osudové události 20. století i historii Národního památníku na Vítkově. U příležitosti dvoustého výročí vzniku Národního muzea se zde v pátek 28. září koná speciální program, na němž se návštěvníci přesunou do období husitských válek, první a druhé světové války. Naživo se potkají s kladrubskými koňmi i s pracovníky Mauzolea Klementa Gottwalda. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit na stezku úkolů s odměnou na konci.

3. Vinobraní na Grébovce

Na oslavy vinné révy s volným vstupem zve vinohradský park Grébovka. Ochutnat nejrůznější odrůdy a přitom se kochat výhledem na Prahu zde můžete v pátek 21. a v sobotu 22. září. Kromě osmi desítek vinařských, řemeslných a bio stánků vás čeká i hudební program – tentokrát na pódiu vystoupí zpěvačka Anna K. či Tonya Graves.

4. Den Letiště Letňany

Historickou i současnou leteckou techniku ve vzduchu i na zemi, pozemní ukázky Armády ČR či historických vojenských klubů a spoustu dalšího spatříte v sobotu 8. září v areálu letiště v Letňanech. Akce letos připomíná šedesát let od počátku výroby proslulého československého větroně L-13 Blaník, se kterým pilot před zraky diváků vzlétne a předvede i leteckou akrobacii.

5. Den otevřených dveří v Hrzánském paláci

Neobvyklý výhled na Prahu z terasy, na níž často stával Tomáš Garrique Masaryk, skýtá Hrzánský palác v Loretánské ulici na Hradčanech, který se veřejnosti mimořádně zpřístupní o víkendu mezi 27. a 28. říjnem u příležitosti stého výročí vzniku republiky. Kromě zmíněné terasy si zájemci prohlédnou také salonky či prostory, v nichž první československý prezident bydlel se svou rodinou.

6. Zažít Prahu jinak

Tradiční sousedské slavnosti se v tomto roce konají v sobotu 15. září. V hlavním městě některé  proběhnou už dřív, a to v Modrém pavilonu ve Štúrově ulici (7. září) a v Řepích (8. září). Těšit se můžete na nejrůznější workshopy, koncerty, dílny, soutěže, sladké dobroty nebo pivní speciály. Pořadatelé myslí i na děti, které čekají divadelní představení, hry i sportovní aktivity.

7. Z ulic do Lapidária

Oslavy 200. výročí vzniku Národního muzea zdaleka nekončí. Lapidárium na holešovickém Výstavišti připravuje na sobotu 15. září speciální program věnovaný uměleckým dílům ve veřejném prostoru a péči o tyto památky. Během dne se zde budete moci zúčastnit komentovaných prohlídek, workshopu základů kresby aktu či portrétu, děti si můžou projít stezku s názvem Zmizelá Praha nebo zajít do výtvarné dílny.

8. Volný vstup do Národní galerie

Zadarmo si prohlédnout stálé expozice i aktuální výstavy v Národní galerii v Praze můžete během letošního podzimu ještě třikrát. 27. října ve večerních hodinách se uskuteční Opening ´18 ve Veletržním paláci, kdy budou k vidění nově otevřené výstavy, mimo jiné Otevřený depozitář Umění Asie nebo Pravda vítězí(vá)! Obrazy nejen z českých dějin. Následující den, 28. října, zajdete kromě těchto výstav bezplatně i do zdejších expozic ve 2. a 3. patře. 17. listopadu bude vstup zdarma do všech sbírkových expozic.

9. Den architektury

Milovníci umění by si neměli nechat ujít letošní Den Architektury od pátku 28. září do čtvrtka 4. října, během něhož se uskuteční četné komentované prohlídky běžně nepřístupných míst, přednášky vedené odborníky či workshopy. Letos v české metropoli nahlédnete třeba do rezidence primátora, hotelu International, Rothmayerovy vily, Paláce Lucerna nebo myších děr Karlína.

10. Dny evropského dědictví

Akce každoročně otevírá zájemcům pozoruhodné památky a běžně nepřístupné objekty a prostory. V hlavním městě můžete v září nahlédnout do více než třech desítek míst – k vidění budou vnitřní prostory Libeňského plynojemu, střecha Národního divadla, Grabova vila, viniční usedlost Salabka v Troji a spousta dalších. Prohlédněte si i naše redakční tipy z celé republiky

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!