Nejnovější články » Filmové novinky

Snímky okem architekta. Praha zahájí sedmý ročník výjimečného filmového festivalu

8.9.2018,

Design, japonská tradice nebo modernismus? Od každého trochu najdete na dalším ročníku Film a architektura. Projekce odstartuje v září novoměstský Světozor.

Organizátoři po sedmé zvou na filmovou pouť po známých i neznámých stavbách s lidmi, kteří svůj život zasvětili architektuře. V pražském kině Světozor zahájí festival první promítání a následně v návaznosti na Den architektury od 29. 9. do 5. 10. představí snímky ve vybraných kinech, galeriích a institucích v české metropoli. Film a architektura se také letos poprvé odehraje i ve dvacítce měst v Čechách, na Moravě i na Slovensku. 

Největším lákadlem letošního ročníku je film Eames: The Architect & The Painter o manželské dvojici, která se zapsala mezi nejvýznamnější americké designéry 20. století. Uváděný snímek je prvním dokumentem, který byl natočen od jejich smrti, a také jediným, který si všímá i spojitosti mezi jejich uměleckou spoluprací a občas komplikovaným manželským soužitím. 

„Jejich designová tvorba je ohromující. Podobně vnímám také jejich krátké experimentální filmy, které jsou vizuálně velmi působivé a jimž nechybí humor. Je jedno, zda je točili pro vlastní potěšení, nebo na zakázku velkých firem jako třeba MGM, a to se mi líbí,” přibližuje výběr osobností pro tento rok Barbora Formánková, dramaturgyně festivalu.

Festival Film a architektura je rozdělený do několika programových sekcí. Zaměřeno na Japonsko odpoví na otázky, jak vypadají domovy Japonců, proč si libují v minimalismu a proč se rádi obklopují přírodou. Příběh slavné newyorské opery zase představí festival v sekci Můj dům, můj… Ta přibližuje slavné i méně známé, avšak architektonicky výjimečné stavby prostřednictvím příběhů lidí, kteří v nich žijí, pracují nebo tráví volný čas.

Filmy pod kategorií Komu patří město? připomenou například Lincolnovo centrum. Pojednávají jak o přestavbě tohoto největšího kulturního komplexu světa, tak i o úspěšné revitalizaci The High Line, během níž se podařilo unikátním způsobem spojit veřejný život uprostřed pulzujícího New Yorku s přírodou. 

Vybrané filmové projekce jsou zdarma. Více informací včetně kompletního programu najdete na www.filmarchitektura.cz a na facebookových stránkách festivalu.