Snímky okem architekta. Praha zahájí sedmý ročník výjimečného filmového festivalu

Snímky okem architekta. Praha zahájí sedmý ročník výjimečného filmového festivalu 

Design, japonská tradice nebo modernismus? Od každého trochu najdete na dalším ročníku Film a architektura. Projekce odstartuje v září novoměstský Světozor.

Organizátoři po sedmé zvou na filmovou pouť po známých i neznámých stavbách s lidmi, kteří svůj život zasvětili architektuře. V pražském kině Světozor zahájí festival první promítání a následně v návaznosti na Den architektury od 29. 9. do 5. 10. představí snímky ve vybraných kinech, galeriích a institucích v české metropoli. Film a architektura se také letos poprvé odehraje i ve dvacítce měst v Čechách, na Moravě i na Slovensku. 

Největším lákadlem letošního ročníku je film Eames: The Architect & The Painter o manželské dvojici, která se zapsala mezi nejvýznamnější americké designéry 20. století. Uváděný snímek je prvním dokumentem, který byl natočen od jejich smrti, a také jediným, který si všímá i spojitosti mezi jejich uměleckou spoluprací a občas komplikovaným manželským soužitím. 

„Jejich designová tvorba je ohromující. Podobně vnímám také jejich krátké experimentální filmy, které jsou vizuálně velmi působivé a jimž nechybí humor. Je jedno, zda je točili pro vlastní potěšení, nebo na zakázku velkých firem jako třeba MGM, a to se mi líbí,” přibližuje výběr osobností pro tento rok Barbora Formánková, dramaturgyně festivalu.

Festival Film a architektura je rozdělený do několika programových sekcí. Zaměřeno na Japonsko odpoví na otázky, jak vypadají domovy Japonců, proč si libují v minimalismu a proč se rádi obklopují přírodou. Příběh slavné newyorské opery zase představí festival v sekci Můj dům, můj… Ta přibližuje slavné i méně známé, avšak architektonicky výjimečné stavby prostřednictvím příběhů lidí, kteří v nich žijí, pracují nebo tráví volný čas.

Filmy pod kategorií Komu patří město? připomenou například Lincolnovo centrum. Pojednávají jak o přestavbě tohoto největšího kulturního komplexu světa, tak i o úspěšné revitalizaci The High Line, během níž se podařilo unikátním způsobem spojit veřejný život uprostřed pulzujícího New Yorku s přírodou. 

Vybrané filmové projekce jsou zdarma. Více informací včetně kompletního programu najdete na www.filmarchitektura.cz a na facebookových stránkách festivalu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!