K Městských divadlům pražským se opět připojuje divadlo Komedie. Rozšiřuje se hlavní i doprovodný program

K Městských divadlům pražským se opět připojuje divadlo Komedie. Rozšiřuje se hlavní i doprovodný program 

Svou 69. sezónu odstartují v Městských divadlech pražských velkými změnami. Koncepce nového ředitele Daniela Přibyla slibuje jiné dramaturgické směřování, rozmanitý doprovodný program i znovupřipojení divadla Komedie.

První premiérou začínající divadelní sezóny se stane trpká komedie Moře britského dramatika Edwarda Bonda, kterou uvede divadlo ABC 13. října. Směšný i smutný příběh vypráví o strachu z neznámého a o bizarních teoriích, které zvolna rozežírají idylu klidného přístavního městečka. Režisérského postu se v České republice vůbec poprvé ujal vyhledávaný slovenský režisér Ján Luterán, který spolupracoval i se Slovenským národním divadlem. V hlavních rolích se mohou návštěvníci těšit na Veroniku Gajerovou, Viktora Dvořáka či Zdeňka Piškulu

O týden později uvede divadlo Rokoko groteskní detektivku režiséra a dramatika Davida Drábka Kanibalky s podtitulem Soumrak samců. “Kanibalky atmosférou odkazují na tolik oblíbený skandinávský model detektivek, ale humor v nich je třeskutě český,” přibližuje inscenaci Drábek, jenž se řadí mezi nejoriginálnější tvůrce současného českého divadla. V hlavních rolích dvojice vyšetřovatelů, které indície zavedou až do výcvikového tábora českých neonacistů, se představí Vanda Hybnerová a Jiří Hána.  

Znovupřipojené divadlo Komedie se stane scénou pro projektovou práci, koprodukční inscenace, rezidence nezávislých souborů a tvůrců i prostorem pro hostování mimopražských a zahraničních divadel. První premiéra ji čeká 28. října, kdy se návštěvníkům představí inscenace Konzervativec, v níž se jeden z nejdiskutovanějších současných českých spisovatelů David Zábranský zamýšlí nad povahou času a významem oslav dějinných událostí. Hru s vzali na starost režisérka Kamila Polívková a herec Stanislav Majer.  

To ale samozřejmě není vše. Celkem totiž Městská divadla pražská chystají hned čtrnáct premiér. Devět z nich si vezme na starost umělecký soubor na scénách ABC a Rokoka. Nejočekávanějším dílem je již nyní první inscenace nového uměleckého šéfa Městských divadel pražských Michala Dočekala, jíž se stane česká premiéra slavného dramatického díla Tonyho Kushnera Andělé v Americe. Své místo v programu ale dostanou i režiséři Martin Františák, Jakub Vašíček či Eduard Kudláč.  

Další novinkou pak bude i spolupráce se zahraničními partnery, která bude probíhat prostřednictvím networkingu, koprodukcí i recipročních výměn. Návštěvníci se dočkají společné koprodukce s činoherními soubory Státního divadla Norimberk a Státního divadla Stuttgart, a to v divadelní verzi Stručných dějin Hnutí. V komedii bude hostovat i petrohradské Velké činoherní divadlo G. A. Tovstonogova s hrou Opilí.  

Rozšíření se dočká i doprovodný program. Městská divadla pražská se totiž chtějí daleko více zaměřit na výstavy a instalace, hudební a literární pořady, filmové projekce i komentované prohlídky. Důraz při tom chtějí klást především na edukační aktivity pro školy, mládež i širokou veřejnost.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!