Z podzemí bývalého Stalinova pomníku nejspíše vznikne centrum současného umění

Z podzemí bývalého Stalinova pomníku nejspíše vznikne centrum současného umění 

Využít podzemní prostory pod někdejším pomníkem J. V. Stalina hodlá pražský magistrát. Z chátrajícího objektu chce vytvořit galerii výtvarného umění, spolupracovat na jeho rekonstrukci bude Národní galerie.

Že je památník nutné zrekonstruovat, o tom není pochyb, navíc bychom ale v tomto prostoru chtěli vytvořit centrum současného umění, které Praze stále chybí. Požádal mě o to ředitel Národní galerie, který takové místo hledá už dlouhou dobu, a oba jsme se shodli na tom, že právě Stalin je pro takový účel ideální,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Ve zrenovovaném prostoru by se měl nacházet hlavní výstavní sál, poté prostor pro prezentaci historie místa včetně nerealizovaných návrhů na jeho architektonickou úpravu. Další sál by měl přiblížit události po únorovém převratu roku 1948 z politického a společenského hlediska. Poslední část by bylo prostranství sloužící nejmladší streetartové generaci, která by místo mohla využít ke kultuře podle svého.

Základní kámen k pomníku sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina byl položen v roce 1949. Jeho autorem byl sochař Otakar Švec, který necelý měsíc před odhalením pomníku v roce 1955 spáchal sebevraždu. Pomník byl zbourán až v roce 1962 z politických důvodů. O okolnostech vzniku pomníku a jeho tvůrci pojednává český film Viktora Polesného Monstrum z roku 2017.

Foto archiv Monument Lights

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Letenské sady

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!