Signal letos rozsvítí i Karlín. Leitmotivem šestého ročníku je perspektiva příštích sta let republiky

Signal letos rozsvítí i Karlín. Leitmotivem šestého ročníku je perspektiva příštích sta let republiky 

Festival světla Signal, který od 11. do 14. října rozsvítí více než dvě desítky uměleckých instalací v Praze, letos povede kromě tradiční trasy v centru a na Vinohradech nově také Karlínem. Tentokrát přivítá šestnáct tuzemských a osm zahraničních tvůrců a zaměří se na budoucích sto let Česka.

Šestý ročník festivalu Signal opět nabídne světelné, statické, site-specific, 3D i interaktivní instalace, projekce a videomappingy, které rozzáří pražské památky, náměstí či sady. U příležitosti stého výročí vzniku Československa si za hlavní téma vybral příštích sto let, a i proto se letos více zaměří na české autory.

V zahraničí jsme vsadili na významná jména jako je Francouz Romain Tardy, který oživí Karlínské náměstí nebo Švýcar Zimoun, který rozezní Hauch Gallery svou monumentální instalací. Ze zahraničí do Prahy míří vystavovat celkem osm vizuálních umělců ze šesti zemí,“ doplnil programový koordinátor festivalu Matěj Vlašánek.

Tentokrát festival povede po třech trasách a zasáhne do celkem osmi městských částí Prahy včetně Karlína. „Sem jsme přesunuli také 3D videomapping, který bude nově promítán v Kasárnách Karlín,“ upřesnil ředitel festivalu Martin Pošta. „Záměrem více tras a umístění několika instalací mimo ně bylo ulevit Praze 1 od davů. Kdo dává přednost komornější atmosféře, může navštívit Satelity, tedy instalace mimo hlavní trasy, nebo Galerijní zónu s instalacemi uvnitř významných pražských budov,“ dodal ředitel.

Signal festival začne slavnostně ve čtvrtek 11. října v 19 hodin na Karlínském náměstí a všechny večery bude nově končit ve 23 hodin.

Co vás na trasách čeká

Trasa Karlín nabídne 5 instalací od výrazných českých i zahraničních autorů. Hned na začátku lidé narazí v Kasárnách Karlín na 3D audiovizuální mapping od baskického studia Hotaru Visual Guerrilla. Povede dále do Hauch Gallery, kde si prohlédnete dílo reagující na napětí mezi úhlednými vzorci a životním chaosem od švýcarského umělce jménem Zimoun. Fasádu budovy Main Pont Karlín oživí světelná projekce české skupiny Hyperbinary. Karlínské náměstí obsadí se svou site-specific instalací Francouz Romain Tardy.

Na trase Centrum se potkáte s osmi instalacemi. Ve dvoraně Clam-Gallasova paláce vás světelná instalace od Richarda Loskota přenese do epicentra bouřky. Filmovo-sochařský objekt od Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina najdete na Staroměstském náměstí. Desítky směrových značek tvoří dílo Ivana Kafky, které bude k vidění na Ovocném trhu.

Na trase Vinohrady nebude chybět tradiční videomapping na náměstí Míru. Fasádu kostela sv. Ludmily letos rozhýbe německý kreativní label Ruestungsschmie.de. Desítky kovových klecí s žárovkami a stísněným průchodem si prohlédnou návštěvníci v sadech Svatopluka Čecha. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se diváci ocitnou pod dohledem dystopické instalace audio-vizuálních umělců XYZ project. Utopickou budoucnost street artu představí site-specific instalace v Riegrových sadech uskupení _Stroy.

Galerijní zóna zóna povede skrze Colloredo-Mansfeldský palác, Zrcadlovou kapli Klementina, Clam-Gallasův palác, Hauch Gallery a Bar/ák – dvůr v pavlačovém domě na Florenci. Zpřístupněna bude za poplatek 170/100 korun.

Vybraná místa v Dejvicích, na Letné, Andělu a Pankráci rozzáří instalace pod názvem Satelity. Na Knížecí lidé objeví barevnou projekci na mozaiku z dopravních značek sesbíraných z pražských ulic, kterou budou moci dokonce sami ovládat.

Foto archiv Signal Festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!