Podzimní výstavy v Praze: rok 1989 podle Šibíka, knihy Petra Síse i čeští konstruktivisté

Podzimní výstavy v Praze: rok 1989 podle Šibíka, knihy Petra Síse i čeští konstruktivisté 

Jaké výstavy vás čekají na podzim v hlavním městě? Máme pro vás pět tipů, mezi nimiž najdete přehlídku snímků fotoreportéra Jana Šibíka, autorských knih ilustrátora Petra Síse i domácích děl řadících se stylově ke konstruktivismu.

Petr Nikl: Rojení

Práce proslulého výtvarníka Petra Nikla aktuálně představuje kulturní centrum Atrium Žižkov. Odkazují k současně uváděné inscenaci Sláva strojů a měst v Divadle Na Jezerce, která vychází ze stejnojmenné novely Jaromíra Rašína. Na výstavě, jež potrvá do neděle 6. října, jsou k vidění jednak precizní kresby včelích plástů v různých stádiích vývoje, jednak strojkové kresby plné nahodilosti.

Uč se moudrým býti! Orbis pictus v běhu věků

Ikonické dílo Jana Amose Komenského připomíná nová výstava v historické budově Národního muzea. Prezentuje unikátní vydání učebnice Orbis sensualium pictus ze 17. a 18. století a zároveň přibližuje svět každodenního života doby jejího autora, významného českého teologa, filozofa a spisovatele. Jeho vrcholná práce se dočkala řady zpracování, expozice představuje třeba dodatek od Josefa Váchala nebo vydání pro nevidomé v Braillově písmu. Otevřena bude do neděle 13. října.

Český konstruktivismus

Šedesátá léta v Československu se kromě převratného politického dění zapsala i do dějin výtvarného umění – právě v tomto desetiletí se rozvíjela „nová estetika“ a začal se prosazovat konstruktivismus, na který se zaměří výstava v Chodovské tvrzi. Návštěvníky čekají díla známých umělců jako Milana Grygara, Zdeňka Sýkory, Stanislava Kolíbala, Jiřího Koláře, Vladislava Mirvalda, Aleny Kučerové a řady dalších. Zhlédnout je budete moci od středy 11. září do neděle 3. listopadu.

Z výstavy Český konstruktivismus. Foto: archiv Chodovské tvrze

Jan Šibík 1989

V historických prostorách Křížové chodby a Rytířského sálu Staroměstské radnice si až do čtvrtka 14. listopadu máte možnost prohlédnout snímky předního českého fotoreportéra Jana Šibíka, který na nich zachytil přelomové události v Československu před třemi dekádami. Výstava ukazuje i dobové silné okamžiky v německé či rumunské metropoli.

Petr Sís: O létání a jiných snech

Dobrodruzi, snílci, cestovatelé, mořeplavci i vzduchoplavci – ti jsou nejčastějšími protagonisty ve světě příběhů Petra Síse, světoznámého autora dětských knih a ilustrátora. Od pátku 13. září si pět jeho děl úzce spjatých s tématem svobody, ať už vnější nebo vnitřní, budete moci prohlédnout na výstavě v DOXu, která se koná u příležitosti třicátého výročí sametové revoluce a jež potrvá do pondělí 20. ledna.

Z výstavy Petr Sís: O létání a jiných snech. Foto: archiv DOX

Foto: © Jan Šibík: Praha 1989

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!